Αρχαία Μεσσήνη: «Πράσινο φως» για την ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου

Αρχαία Μεσσήνη: «Πράσινο φως» για την ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου

Το έργο συγχρηματοδοτείται με 971.560 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Πολιτισμού και θα ανεγερθεί σε έκταση που έχει παραχωρήσει ο δήμος Μεσσήνης

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου το απόγευμα της Δευτέρας στην Τρίπολη, η προγραμματική σύμβαση για τις μελέτες που αφορούν στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Σύμφωνα με την εν λόγω προγραμματική σύμβαση, το ποσό των 971.560 ευρώ που απαιτείται για τις μελέτες θα δοθεί κατά το ήμισυ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καταβάλλοντας 485.750 ευρώ.

Όπως σημειώθηκε, το συγκεκριμένο έργο εκτείνεται σε τρία χρόνια (2023-2025), ενώ η συνολική μελέτη για την επέκταση και αναβάθμιση του υφιστάμενου μουσείου χωρίζεται σε δύο υποέργα:

•Πλήρες τοπογραφικό διάγραμμα, γεωτεχνική μελέτη, διερευνητικές εργασίες-εργαστηριακοί έλεγχοι υφιστάμενου κτηρίου, αρχιτεκτονικές – στατικές αποτυπώσεις κτηρίου, αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη ενεργειακής απόδοσης και μελέτη παθητικής-ενεργητικής πυροπροστασίας (εκτιμώμενο ποσό 851.500 ευρώ, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και μέρος από το ΥΠΠΟΑ, με διάρκεια υλοποίησης τους 12 μήνες).

•Εργασίες για μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (εκτιμώμενο ποσό 120.000 ευρώ, που θα καταβληθεί το ΥΠΠΟΑ).

Σημειώνεται ότι, παρότι εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το χρόνο περάτωσης και τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Σώμα υπερψήφισε την προγραμματική σύμβαση, με το μοναδικό που ψήφισε «κατά» να είναι ο κ. Παναγιώτης Κάτσαρης.

Της Χριστίνας Μανδρώνη