Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Αποκρουστική εικόνα σε συζήτηση για ΠΕ3 Κυπαρισσίας

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Αποκρουστική εικόνα  σε συζήτηση για ΠΕ3 Κυπαρισσίας

«Χάνονται τα χρήματα» είπε ο Λεβεντάκης, «δηλώστε ανικανότητα & ζητήστε συγγνώμη» αντέτεινε ο Μερκούρης

Αποκρουστική, επιεικώς, ήταν η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στην προχθεσινή συνεδρίαση, στην οποία, προ ημερήσιας διάταξης, έγινε κακός χαμός σχετικά με την ΠΕ3 Κυπαρισσίας.

Οι ευθύνες έγιναν μπαλάκι μεταξύ δημάρχου και σύσσωμης της αντιπολίτευσης για το γεγονός πως παρέρχεται σήμερα η προθεσμία (έπειτα από παράταση) που έπρεπε να έχει δημοσιευθεί η διακήρυξη του έργου «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Τριφυλίας», συνολικής χρηματοδότησης 2 εκ. ευρώ, με υποέργα την “Αστική Αναβάθμιση Περιοχής ΠΕ3 Κυπαρισσίας” (1,5 εκ. ευρώ) και την “Αστική Αναβάθμιση Φιλιατρών” (500.000 ευρώ). Όμως, μέχρι και σήμερα ούτε καν έχει εισηγηθεί το έργο αυτό η Δημοτική Αρχή, με την Εκτελεστική Επιτροπή, για εγγραφή στο τεχνικό πρόγραμμα έτους 2023.

Η απόφαση για Ένταξη Έργων Δήμων της χώρας στο πλαίσιο της Πρόσκλησης “Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας” της Δράσης 16631 “Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο”, η οποία χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου περιλαμβάνεται το έργο «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Τριφυλίας» με τα δύο προαναφερθέντα υποέργα, υπεγράφη στις 9 Μαρτίου, παρότι η Πρόσκληση του Προγράμματος εξεδόθη την 1η Ιουλίου 2022 και ο Δήμος είχε καταθέσει προτάσεις με δύο αποφάσεις το 2022 και με τροποποιήσεις των μελετών και του ποσού των μελετών δύο φορές το 2022, αλλά δεν είχε ενταχθεί, σε αντίθεση με άλλους Δήμους που εντάχθηκαν το Δεκέμβριο του 2022.

Μάλιστα, ενώ στην απόφαση ένταξης της 9ης Μαρτίου το ποσό της χρηματοδότησης ήταν 2 εκ. ευρώ, οι προϋπολογισμοί μελετών των δύο υποέργων υπερέβαιναν το εν λόγω ποσό, κι ενώ οριζόταν προθεσμία για δημοσίευση περίληψης της διακήρυξης έως τις 7 Απριλίου, στην Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας έκαναν αποδοχή της χρηματοδότησης στις 11 Απριλίου με έγκριση αναθεώρησης της μελέτης, ώστε ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο υποέργων να ανέρχεται σε 2 εκ. ευρώ (1,5 εκ. ευρώ για ΠΕ Κυπαρισσίας και 500.000 ευρώ για Φιλιατρά).

Στις 28 Μαρτίου δόθηκε σε όλους τους Δήμους παράταση για δημοσίευση περίληψης της διακήρυξης έως τις 5 Μαΐου, ωστόσο μέχρι και σήμερα, όπως τονίστηκε κατ’ επανάληψη στην προχθεσινή συνεδρίαση από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, ποτέ η Δημοτική Αρχή δεν πήγε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ποτέ δεν εισηγήθηκε εγγραφή του στο τεχνικό πρόγραμμα, παρότι το Δ.Σ. συνεδρίασε για το τεχνικό πρόγραμμα στις 19 Απριλίου, και όλοι μπορούν να το διαπιστώσουν διαβάζοντας την απόφαση στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: 64ΝΡΩΗΕ-ΟΟΘ, καθώς πουθενά στην εισηγητική έκθεση του σχεδίου του τεχνικού προγράμματος της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν αναγράφεται το έργο «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Τριφυλίας».

Προ ημερήσιας διάταξης προχθές ο δήμαρχος Τριφυλίας είπε πως όταν έκανε μελέτη 2,8 εκ. ευρώ, ο υπουργός ζήτησε 2 εκ. ευρώ. Εκείνος του ανέφερε 2 εκατομμύρια, το 1,5 εκ. ευρώ Κυπαρισσία και 500.000 Φιλιατρά και «το φέραμε στο συμβούλιο…» με τον Γιάννη Μερκούρη να εκρήγνυται λέγοντάς του: «Όλο ψέματα λέτε. Πότε το φέρατε στο συμβούλιο; Μια ζωή παραμύθι και ψέμα».

Ο κ. Λεβεντάκης είπε πως «για να γίνει θα έπρεπε να έχουμε τεχνικό πρόγραμμα, προϋπολογισμό, να γίνει ανάρτηση…» με τον κ. Μερκούρη να λέει: «Δεν κάνατε τίποτα» και τη Μαρία Πανουσιοπούλου να ρωτά: «Από τις 9/3 που εντάχθηκε τι κάνατε;». Επίσης τον κ. Μερκούρη να τονίζει προς τον κ. Λεβεντάκη: «Δηλώστε ανικανότητα και ζητήστε συγγνώμη από τον τριφυλιακό λαό».

Ο δήμαρχος Τριφυλίας τόνισε πως «εγώ έφερα λεφτά… Τα βλέπει ο κόσμος» και συνέχισε με αναφορές σε βάρος της αντιπολίτευσης.

Ακολούθησε χαμός και διακοπή και με την επανέναρξη της συνεδρίασης, αφού μίλησε κάτοικος – επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή, ζητώντας να μάθει τι συμβαίνει και να μη χαθούν τα λεφτά, ο κ. Λεβεντάκης είπε: «Τα χρήματα χαθήκανε… […] Έχει να κάνει με την αντιπολίτευση που δε θέλει να δημιουργηθεί τίποτα…» με κατοίκους να φωνάζουν και να ζητούν εξηγήσεις και από την αντιπολίτευση! Να πέσουν οι τόνοι και να δουν αν μπορεί να σωθεί το έργο για να μην καταστραφεί η Κυπαρισσία, σημείωσε η πρόεδρος του Σ.Κ. Κυπαρισσίας, Σόνια Τουρκολιά, ενώ παίρνοντας το λόγο ο κ. Λεβεντάκης είπε: «Σήμερα το έργο χάνεται και υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμο», δείχνοντας την αντιπολίτευση, με τον κ. Μερκούρη να του ανταπαντά: «Αποκλειστικά δικές σας είναι οι ευθύνες».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο θέμα της πλατείας Γαργαλιάνων και ότι η αντιπολίτευση διαχώρισε τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και τους Ίδιους Πόρους με βάση την απόφαση του ΣτΕ και της Β’ Ειδικής Επιτροπής, με τον κ. Λεβεντάκη να παρεμβαίνει λέγοντας: «Δεν μπορεί να βγει η πλατεία (σ.σ. από το τεχνικό πρόγραμμα)» και τον κ. Μερκούρη να του απαντά: «Τότε τι τάξατε στους Γαργαλιάνους;» (σ.σ. στη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή). Ο κ. Μερκούρης συνέχισε αναφερόμενος σε όλο το ιστορικό των αποφάσεων με ημερομηνίες και αριθμούς πρωτοκόλλων για το έργο «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Τριφυλίας» με αναφορές για ψέματα του κ. Λεβεντάκη, ενώ πάλι είχε σημειωθεί χαμός. «Ολιγωρήσατε και στήσατε σόου, οργανώσατε ένα σόου για την αποτυχία σας» κατηγόρησε τον κ. Λεβεντάκη η Χάιδω Παναγιωτοπούλου, η οποία σε άλλο σημείο και έπειτα από εντάσεις και διακοπή, ρώτησε αν έχει υποβληθεί αίτημα από τη Δημοτική Αρχή για παράταση προθεσμίας δημοσίευσης διακήρυξης.

«Δεν ήρθε ποτέ το θέμα στο Δ.Σ. Στις 19/4 που έγινε Δημοτικό Συμβούλιο για το τεχνικό πρόγραμμα γιατί δεν το φέρατε;», ρώτησε η Σταματία Αλεξοπούλου χωρίς να λάβει απάντηση.

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς σημείωσε πως για τη Δημοτική Αρχή για μια ακόμα φορά φταίει η αντιπολίτευση και τέσσερα χρόνια δεν έχει πάρει μία φορά την ευθύνη για πράγματα που της ξέφυγαν ή δεν πρόλαβε ή δεν ήταν ικανή να διαχειριστεί.

Ο Σαράντος Κουκούμης τόνισε πως «η ευθύνη βαραίνει τη Δημοτική Αρχή. Δεν μπορεί να τα φορτώνουμε στους δημοτικούς συμβούλους…».

Τελικά, όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν και αποφασίστηκε να ζητήσει η Δημοτική Αρχή παράταση στην προθεσμία δημοσίευσης της διακήρυξης, αλλά και να εισαχθεί το έργο για εγγραφή στο τεχνικό πρόγραμμα, όπως είχαν πει ο Γιάννης Μερκούρης και η Σταματία Αλεξοπούλου στη σύσκεψη με το Συμβούλιο Κοινότητας Κυπαρισσίας την Τρίτη.

Σημειώνεται πως από την προχθεσινή συνεδρίαση αποχώρησε ο κ. Λεβεντάκης, ύστερα από σκληρή κόντρα που είχε με την κα Πανουσιοπούλου, η οποία στη συνέχεια ανακάλεσε χαρακτηρισμό που του απέδωσε, σημειώνοντας πως ο ίδιος αναφέρθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι «Μεσόγειος» στα παιδιά της.

Του Ηλία Γιαννόπουλου