Διορίσθηκαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για τις εκλογές της Κυριακής

Διορίσθηκαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι  για τις εκλογές της Κυριακής

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των δικαστικών αντιπροσώπων για τη διενέργεια των εκλογών την επόμενη Κυριακή 21 Μαΐου.

Τις προηγούμενες μέρες έγινε η «κλήρωση» για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, μπορούν να ανατρέξουν στο σύνδεσμο https://app.moj.gov.gr/ekloges/ και αφού συμπληρώσουν τα στοιχεία που ζητούνται (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο ή εκλογικό τμήμα και περιφέρεια), να δουν πού διορίζονται.

Οι διορισμοί θα επιδίδονται από τις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών μέχρι τη Δευτέρα 15 Μαΐου και ώρα 21.00 αυστηρά. Με την πάροδο της ημερομηνίας οι διορισμοί θα επιστρέψουν στον Άρειο Πάγο προς αντικατάσταση. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί νέα κλήρωση.

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος απέστειλε επιστολή στο αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου με την οποία ζητά να διοριστούν κατά προτεραιότητα ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις αμέσως επόμενες εκλογές, είτε βουλευτικές (εφόσον διεξαχθούν νέες) είτε αυτοδιοικητικές (5-15/10/2023), όσοι δικηγόροι δε διορίσθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Επίσης, σε σχετική εκλογική εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου σημειώνεται πως «έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο δικαστικοί αντιπρόσωποι που έχουν παραλάβει τον διορισμό τους, να εμφανίζονται στους εισαγγελείς Πρωτοδικών και να αποποιούνται του διορισμού τους, ενώ παράλληλα ζητούν να επιστρέφουν αυτόν, παρότι είναι υποχρεωμένοι (άρθρ. 68 παρ. 13 Π.Δ. 26/2012 “Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών”) να εμφανιστούν στο Εκλογικό Τμήμα που διορίστηκαν και να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους».

Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εισαγγελείς Πρωτοδικών δεν πρέπει να δέχονται επιστροφές των διοριστηρίων.