Ειδικευμένοι Ιατροί ΕΣΥ Μεσσηνίας: “Καλή η ανακαίνιση του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αλλά χρειάζεται αύξηση του προσωπικού”

Ειδικευμένοι Ιατροί ΕΣΥ Μεσσηνίας: “Καλή η ανακαίνιση του ΤΕΠ του Νοσοκομείου  Καλαμάτας, αλλά χρειάζεται αύξηση του προσωπικού”

Παρέμβαση – διαμαρτυρία «για τα εγκαίνια της ανακαίνισης του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Καλαμάτας» έκανε το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας.

Αφού αναγνωρίζεται το θετικό του γεγονότος, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου η πρόεδρος Χρυσάνθη Μάλλιου και ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Νάνος σημειώνουν: «Στις 8/5/23 έγιναν τα εγκαίνια της ανακαίνισης του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Οπωσδήποτε δεχόμαστε το γεγονός αυτό με ιδιαίτερη χαρά, καθώς ο ανακαινισμένος χώρος είναι αξιοπρεπής τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους ασθενείς.

Υποχρεούμαστε, όμως, από τη θέση μας να καταγγείλουμε τα εξής:

1) H επέκταση ενός χώρου του νοσοκομείου θα πρέπει να συνοδεύεται και από την ανάλογη αύξηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, βοηθοί θαλάμου, τραυματιοφορείς, γραμματειακή υποστήριξη). Σε αντίθετη περίπτωση, ο χώρος, αν και αξιοπρεπής, αποτελεί ένα χώρο όπου συνωστίζονται οι ασθενείς χωρίς την ανάλογη αντιμετώπιση.

Η διευθύντρια ιατρός των ΤΕΠ εδώ και μήνες με επίσημο έγγραφο έχει επισημάνει στα αρμόδια όργανα του Γ.Ν.Μ. την αποδυνάμωση του τμήματος, καθώς μετακινούνται έμπειροι νοσηλευτές για κάλυψη άλλων αναγκών του νοσοκομείου, αλλά και για την απαιτούμενη εκπαίδευσή τους, χωρίς όμως την ανάλογη αντικατάστασή τους (αποτέλεσμα της υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό προσωπικό).

Επιτέλους, κατά το τελευταίο διάστημα (έπειτα από επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις οι οποίες δεν είχαν ενδιαφέρον από ιατρούς) έχουν διορισθεί 3 ιατροί στο ΤΕΠ. Ο σημερινός, δηλαδή, αριθμός των συναδέλφων είναι 4 μόνιμοι, όμως για την επισκεψιμότητα που έχει το ΤΕΠ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, η συγκεκριμένη δύναμη των ιατρών συνιστά επικίνδυνη υποστελέχωση.

2) Στο σχέδιο της επέκτασης δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη για αναγκαίους χώρους που θα αποτελούν: α) Γραφεία των ιατρών, β) Γραφεία των νοσηλευτών, γ) Χώρος ανάπαυσης των νοσηλευτών, δ) Κοιτώνες των ιατρών που βρίσκονται σε 24ωρη εφημερία.

Η εργασία στο ΤΕΠ είναι ιδιαίτερα απαιτητική και κουραστική, το νοσοκομείο οφείλει να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες για τους εργαζομένους σε αυτά. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι κοιτώνες των ιατρών του ΤΕΠ κοντά στο χώρο του ΤΕΠ αποτελεί επισφάλεια. Το θέμα με την έλλειψη αυτών των χώρων έχει τεθεί επανειλημμένα στη Διοίκηση από τους εργαζομένους και από το σωματείο μας, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι εργαζόμενοι στο ΤΕΠ για όλο αυτό το διάστημα που γίνεται η ανάπλαση δουλεύουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες με θόρυβο, σκόνη και συνεχείς μετακινήσεις και αυτό θα συνεχιστεί, καθώς οι εργασίες δεν έχουν αποπερατωθεί. Δημιουργήθηκε η εσφαλμένη εντύπωση ότι παραδίδεται έτοιμος ο χώρος για χρήση, απέχουμε όμως αρκετά από αυτό.

3) Σύμφωνα με τις επίσημες θεσμοθετημένες προδιαγραφές της χωροταξίας του σύγχρονου ΤΕΠ, θα πρέπει να υπάρχει άμεση οπτική επαφή των υπαλλήλων της υποδοχής-διαλογής με τους ασθενείς που αναμένουν στην αίθουσα υποδοχής. Αυτό δε γίνεται στο δικό μας ανακαινισμένο ΤΕΠ.

4) Η εκπροσώπηση της περιφέρειας στο Δ.Σ. του νοσοκομείου, για την οποία μιλούσε ο κ. Νίκας, έγινε με πρόσφατο νόμο του υπουργείου Υγείας, όπου τροποποιείται η σύνθεση των Δ.Σ. των δημόσιων νοσοκομείων. Καταργούνται ως τακτικά μέλη ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας (με αναπληρωματικό μέλος τον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου) και ο διευθυντής Διοικητικής Υπηρεσίας (με αναπληρωματικό μέλος το διευθυντή Νοσηλευτικής Υπηρεσίας). Στη θέση τους ορίζονται ως τακτικά μέλη ένας εκπρόσωπος της αντίστοιχης περιφέρειας και ένας εκπρόσωπος του οικείου ιατρικού συλλόγου. Έτσι στο Δ.Σ. η εκπροσώπηση από εργαζομένους του νοσοκομείου από τον αριθμό 4 πέφτει στον αριθμό 2 (ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος των ιατρών και ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων) με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο στη λήψη των αποφάσεων όσο και στην ενημέρωση των υπόλοιπων μελών.

Ο νόμος αυτός μας βρίσκει αντίθετους και η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) έχει ζητήσει την απόσυρσή του. Είναι επικίνδυνο η πλειοψηφία του Δ.Σ. να απαρτίζεται από ανθρώπους που δε δουλεύουν στο χώρο.

Ο νόμος αυτός και η εκπροσώπηση της περιφέρειας στα δημόσια νοσοκομεία γίνεται στο πλαίσιο της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία».