Ειδική τεχνική επιμορφωτική εκδρομή στη Χαέν Ισπανίας για 12 Μεσσηνίους

Ειδική τεχνική επιμορφωτική εκδρομή στη Χαέν Ισπανίας για 12 Μεσσηνίους

Στη Διεθνή Έκθεση Ελαιολάδου EXPOLIVA 2023.

Με πρωτοβουλία της συμβουλευτικής εταιρείας DPA Business Consulting σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε μια ειδική τεχνική επιμορφωτική εκδρομή στην περιοχή της Χαέν της Ισπανίας, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Ελαιολάδου EXPOLIVA 2023.

Η δε εκδρομή στέφθηκε με επιτυχία, αφού πραγματοποιήθηκαν όλες οι δράσεις από την Κυριακή 7 έως και την Πέμπτη 12 Μαΐου, και ειδικά: τρεις μέρες επισκέψεις σε ελαιώνες, ελαιοτριβεία, τυποποιητήρια, μονάδες ελαιοτουρισμού, μουσείο, αξιοθέατα και πολλές γευσιγνωσίες έξτρα παρθένων ελαιολάδων και δύο μέρες επίσκεψη στην έκθεση Expoliva και υποστήριξη (βοήθεια, μετάφραση και διαπραγμάτευση των συμμετασχόντων με εκθέτες για αγορά υλικών και μηχανημάτων).

«Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη διεθνή έκθεση Expoliva», όπως σημειώνεται σχετικά, «οι συμμετέχοντες γνώρισαν επίσης τους παραγωγούς La Biodiversa: με επίσκεψη στον ελαιώνα και γευσιγνωσία έξτρα παρθένου ελαιολάδου της ποικιλίας Picual, Canada del Avestruz AOVE: με επίσκεψη στον ελαιώνα, γευσιγνωσία έξτρα παρθένου ελαιολάδου της ποικιλίας Picual και ξενάγηση στο τυποποιητήριο, Cortijo Spiritu Santo: επίσκεψη στον ελαιώνα και το ελαιοτριβείο, την οποία ακολούθησε γευσιγνωσία και food pairing.

Επίσης, επισκέφθηκαν την ελαιοθήκη Paraiso Virgen Extra για γευσιγνωσία τοπικών και άλλων ποικιλιών της περιοχής της Χαέν, όπως Royal de Cazorla, Cornezuelo, Hojiblanca, Arbequina, Manzanilla de Jaen και Carrasqueno de Alcaudete, καθώς και το Olivar y Aceite Centro de Interpretaciοn με ξενάγηση του χώρου, παρουσίαση της εκπαιδευτικής δράσης του κέντρου και γευσιγνωσία έξτρα παρθένων ελαιολάδων, μεταξύ αυτών και κορωνέικης από τη Χαέν!

Συμμετέχοντες

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους 12 Μεσσήνιους παραγωγούς, οι οποίοι, με προσωπικά τους έξοδα, εκπροσώπησαν συλλογικά και ατομικά παραγωγικά σχήματα, όπως η Ο.Π. Νηλέας (Χώρα Μεσσηνίας) και τα βραβευμένα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα The Greek Pony Farm και di Morea (Κυπαρισσία), οι οποίοι απέδειξαν έμπρακτα για άλλη μία φορά τον εξωστρεφή τους προσανατολισμό με σκοπό την άριστη ποιότητα και την προώθηση της κουλτούρας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου».

21η Διεθνής Έκθεση Ελαιόλαδου Expoliva 2023

Η XXI (www.expoliva.com) διεξήχθη στις 10 με 13 Μαΐου 2023, στον εκθεσιακό χώρο (www.ifeja.org) της πόλης Χαέν της Ισπανίας, παρουσία 290 εκθετών. Μάλιστα, φέτος σηματοδοτήθηκε η 40ή επέτειο από την ίδρυση της έκθεσης και με την ευκαιρία αυτή η κανονικότητα αποκαταστάθηκε μετά την τελευταία έκθεση το Σεπτέμβριο του 2021, η οποία σημαδεύθηκε από την πανδημία. Έτσι, οι 290 εκθέτες με πάνω από 1.200 brands από 12 χώρες που συμμετείχαν εγκαταστάθηκαν σε περισσότερα από 32.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στην φετινή Expoliva 2023, όπως και σε κάθε διετή έκδοσή της, αναδείχθηκαν οι τεχνολογικές και διαδικτυακές πρόοδοι που έχουν σημειωθεί στον τομέα: από τη ελαιοσυλλογή έως την έκθλιψη και τα λοιπά στάδια και τις παρεπόμενες υπηρεσίες.

DPA Business Consulting

Η όλη δράση υλοποιείται με την επιμέλεια της DPA Business Consulting και του Δημήτρη Αναστόπουλου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων εξωστρέφειας τις οποίες προσφέρει σε Έλληνες παραγωγούς του αγροδιατροφικού τομέα. Η DPA Business Consulting έχει ως αντικείμενο την εμπορική ανάπτυξη, τη στρατηγική, και το στήσιμο συνεργασιών εξωστρέφειας για φορείς γύρω από τον αγροδιατροφικό τομέα, με έμφαση στον ελαιώνα σε πιο ειδικά στους 3 κύριους άξονες:

•Αυξάνει τα εισοδήματα των πελατών της, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία εντός της αλυσίδας αξίας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και άλλων μην επεξεργασμένων προϊόντων

•Συνεργάζεται με Έλληνες, Ισπανούς και Ιταλούς παραγωγούς στον τομέα της πρόληψης κατά των μεγάλων εχθρών της ελιάς (Xylella Fastidiosa, Verticillium dahliae, Pseudomonas Savastanoi) σε συνεργασία με κορυφαία διεθνή ερευνητικά κέντρα και Τοπικές Διοικήσεις, στο πλαίσιο της διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.