Εργατική Πρωτομαγιά: Δύο συγκεντρώσεις και πορείες σήμερα στην Καλαμάτα

Εργατική Πρωτομαγιά: Δύο συγκεντρώσεις και πορείες σήμερα στην Καλαμάτα

Συνέντευξη Τύπου για τον εορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς δόθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας.

Κατά τη διάρκειά της ο πρόεδρός του Σωτήρης Τσώνης απηύθυνε κάλεσμα για τη συγκέντρωση της Δευτέρας, στις 10.30 το πρωί, έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, για να επισημάνει: «Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει όλους τους Έλληνες εργαζομένους αντιμέτωπους με τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά θέματα, όπως της ακρίβειας, της ανεργίας, της φτώχειας, της ενεργειακής ανασφάλειας, καθώς επίσης της αύξησης του ιδιωτικού χρέους, αφού πάρα πολύς κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνεια.

Είναι γεγονός ότι η ακρίβεια συνεχίζει να ροκανίζει το εισόδημα των εργαζομένων και μπορούμε να πούμε ότι ο μισθός πια δε φτάνει και ο λογαριασμός δε βγαίνει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα έχουμε στα καύσιμα, στην ενέργεια, στα τρόφιμα. Επίσης η ανεργία συνεχίζει να είναι σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει το καθεστώς της μαύρης εργασίας, τα τετράωρα, η επισφαλής εργασία, σε αντίθεση με τη σταθερή απασχόληση, με το πενθήμερο και το οκτάωρο που λέμε εμείς. Ακόμα, η φτώχεια είναι μεγάλη κι αυτό φαίνεται και στην καθημερινή μας ζωή, όπως και στην αδυναμία να μπορέσει ο κόσμος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με όλες τις καταστροφικές συνέπειες οι οποίες υπάρχουν και για την κοινωνία και για την οικονομία.

Τα βασικά μας αιτήματα είναι:

-Άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων

-Μέτρα για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια

-Κατώτατος μισθός με βάση τις σύγχρονες ανάγκες

-Υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας, υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας

-Σύγχρονο ασφαλές και αποτελεσματικό σιδηροδρομικό δίκτυο και διερεύνηση των αιτιών του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ασφαλείς μεταφορές με τα δημόσια μέσα μαζικής συγκοινωνίας, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους φτωχούς εργαζομένους, τους φοιτητές και τη νεολαία».


Συνδικάτα – Πορεία και λαϊκό γλέντι
Το λαϊκό γλέντι μετά τη συγκέντρωση και την πορεία της Πρωτομαγιάς θα πραγματοποιηθεί στη Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας.
Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση τη Δευτέρα 1η Μάη στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, στις 10 το πρωί.
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! Βαδίζουμε στο δρόμο των εργατών του Σικάγο!
Από το Σικάγο έως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!
Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα
Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων
Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού
Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών
Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας


ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεσσηνίας: “Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι μήνυμα αλληλεγγύης και αγώνα”

137 χρόνια μετά τον ηρωικό αγώνα των εργατών στο Σικάγο τον Μάη του 1886, τιμούμε τους ηρωικούς αγώνες και τις  θυσίες των εργαζομένων στον τόπο μας και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Τους κρατάμε ζωντανούς στη μνήμη και την καρδιά μας, είναι πάντα επίκαιροι και εμπνέουν τους σημερινούς αγώνες για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι μήνυμα αλληλεγγύης και αγώνα απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υπηρετούν τα κέρδη των λίγων υποβαθμίζοντας τη ζωή των πολλών. Του αγώνα για εργασία με δικαιώματα, για κοινωνική δικαιοσύνη, για βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Στη χώρα μας, ο αγώνας αυτός παίρνει τη μορφή του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις πολιτικές της, που έχουν διαλύσει τα εργασιακά δικαιώματα και καλλιεργούν την εργοδοτική ασυδοσία. Ενάντια στις πολιτικές που υποβαθμίζουν σκόπιμα το Κοινωνικό κράτος, τα δημόσια αγαθά και τις δημόσιες υπηρεσίες, με καταστροφικά αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο από το δυστύχημα στα Τέμπη. Στις πολιτικές που προωθούν την ιδιωτικοποίηση βασικών αγαθών, όπως το ρεύμα και το νερό και αφήνουν πλήρως απροστάτευτους από τα funds εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Στις πολιτικές που στηρίζουν και επιχορηγούν την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά και οδηγούν στην δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης και σε απόγνωση μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά σηματοδοτεί

·    Το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των πολιτικών που τέσσερα χρόνια τώρα διαλύουν τις ζωές μας για να υπηρετήσουν τα συμφέρονται μιας μικρής μειοψηφίας επιχειρηματικών συμφερόντων και τον πλουτισμό των “ημέτερων”.

·    Το τέλος της κυβέρνησης που πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από την κοινωνική πλειοψηφία σε μια ελάχιστη μειοψηφία. Που καθημερινά αυξάνει τις ανισότητες και οδηγεί σε φτωχοποίηση και εξαθλίωση όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι νέες και οι νέοι, οι άνεργοι/ες, οι συνταξιούχοι διαδηλώνουν με τα συνδικάτα την 1η Μάη για κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, για ισχυρό κοινωνικό κράτος και δημόσια αγαθά για όλους και όλες. Για το δικαίωμα στη ζωή, για ζωή με δικαιώματα. Για κοινωνική ευημερία και δίκαιη ανάπτυξη, για δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Στις 21 Μάη παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. ΜΑΖΙ μπορούμε να νικήσουμε!

·    Για την Πολιτική Αλλαγή και την Προοδευτική Διακυβέρνηση!

·    Για Δικαιοσύνη Παντού!

Καλούμε  όλους τους εργαζόμενους –ες,  τους νέους και τις νέες , να  παραστούν στη συγκέντρωση των συνδικάτων  για την Εργατική Πρωτομαγιά,  τη Δευτέρα  1 Μαΐου στις 10:30 έξω από το κτήριο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.


Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση: “Πρωτομαγιά – Ημέρα Αγώνα και πάλης”

“137 χρόνια έχουν περάσει απ’ την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο και οι αγώνες της εργατικής τάξης για εργασιακά δικαιώματα για αξιοπρέπεια στην εργασία και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν πάντα επίκαιροι.

Σήμερα, που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης επιτίθενται με σφοδρότητα στα εργασιακά δικαιώματα ακυρώνοντας στην πράξη τις περισσότερες προοδευτικές μεταπολιτευτικές κατακτήσεις, η Εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Σήμερα, που οι εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας παρέχουν τη δυνατότητα για καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας για όλους, η κυβερνητική πολιτική σε αγαστή συμπόρευση με την εργοδοτική ολιγαρχία προσπαθούν να διαλύσουν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα δεκαετιών με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Οι αντεργατικές διατάξεις του νόμου 4808/21 με αύξηση των ωρών εργασίας, με πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με μείωση αποδοχών, με περιορισμό των δικαιωμάτων σε περίπτωση απόλυσης, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Όμως η Εργατική Πρωτομαγιά, είναι η ζωντανή υπενθύμιση ότι οι μάχες μπορούν να κερδίσουν από τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες,

Οι εργαζόμενοι ενισχύοντας την μαζική συμμετοχή τους στα συνδικάτα πρέπει να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους, ξεπερνώντας τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της συναίνεσης και αποδοχής και να αγωνίζονται με μαχητικότητα και αλληλεγγύη, έχοντας σαν οδηγό τους μεγάλους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Γιατί πάντα, όποια και νάναι η ερώτηση, η απάντηση είναι ο άνθρωπος που αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ”

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – 10: 30 το πρωί