Φιλιατρά: Στην Εισαγγελία για απομάκρυνση της οθόνης από την πλατεία

Φιλιατρά: Στην Εισαγγελία για απομάκρυνση  της οθόνης από την πλατεία

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών, Ζωή Πετροπούλου και Δημήτριος Χρονόπουλος, κατέθεσαν χθες το πρωί καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας για την απομάκρυνση της οθόνης που τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών από το Δήμο Τριφυλίας στις αρχές καλοκαιριού του 2020, καθώς η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων εγγράφως έχει αποφανθεί ότι «θα πρέπει να απομακρυνθεί».

Τοποθετηθείσα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ζωή Πετροπούλου, δήλωσε σχετικά: «Στα Φιλιατρά, στην κεντρική πλατεία, υπάρχουν δύο ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Το πρώτο είναι το σιντριβάνι στο κέντρο της πλατείας και το δεύτερο είναι το νεοκλασικό κτήριο ιδιοκτησίας κληρονόμων Σπέντζα. Στον προστατευόμενο, λοιπόν, χώρο των μνημείων αυτών ο Δήμος Τριφυλίας τοποθέτησε παρανόμως – αυθαιρέτως ένα κατασκεύασμα, μία φωτεινή πινακίδα, η οποία προκαλεί κυρίως υποβάθμιση, ιστορική – πολιτιστική, στην πλατεία και στα Φιλιατρά.

Εκτός από αυτό το λόγο, είναι και αντιαισθητική, είναι και άχρηστη, δεν προσφέρει τίποτα, ενώ είναι και ρυπογόνος. Προκαλεί φωτεινή ρύπανση, όχληση.

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων απεφάνθη, ύστερα από καταγγελία μας, ημών, που αποτελούμε την Επιτροπή Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών, μαζί με αιρετούς παράγοντες, τον πρόεδρο, τοπικούς συμβούλους δημοτικούς συμβούλους των Φιλιατρών, ότι αυτό το κατασκεύασμα δεν έχει μελέτη και πρέπει να απομακρυνθεί.

Έκανε σχετικό έγγραφο προς το Δήμο. Έχουν περάσει πέντε μήνες και ο Δήμος δεν το έχει ξηλώσει. Οπότε προσήλθαμε στην Εισαγγελία προκειμένου να πράξει τα πρέποντα με βάση τις αρμοδιότητές της. Καταθέσαμε την καταγγελία αυτή (σ.σ. έδειξε τα έγγραφα της καταγγελίας). Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να υποβαθμίσει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Η πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών είναι όλη ένα νεότερο μνημείο».

Του Ηλία Γιαννόπουλου