Η αύξηση στις τιμές του ελαιολάδου δίνει ανάσα στους παραγωγούς

Η αύξηση στις τιμές του ελαιολάδου  δίνει ανάσα στους παραγωγούς

42% επάνω η παραγωγή στην Ελλάδα

Σημαντική μείωση κατά σχεδόν 40% καταγράφεται μεσοσταθμικά για την περίοδο 2022/2023 στη σοδειά ελαιολάδου στην Ευρώπη, με μεγάλη κερδισμένη όμως την Ελλάδα, που σημειώνει για την ίδια περίοδο αύξηση 42% στην παραγωγή. Μεγάλη χαμένη είναι η Ισπανία που βλέπει δραματική μείωση 54%, ενώ σημαντικό πλήγμα δέχονται επίσης η Ιταλία με μείωση 27% και η Πορτογαλία με απώλειες 39%. Κύριος παράγοντας για τις δραματικές αυτές μειώσεις θεωρείται η κλιματική αλλαγή και ειδικά οι ξηρασίες.

Η συνολική αυτή υποχώρηση στην παραγωγή της Ε.Ε., τη στιγμή που οι ανάγκες για κατανάλωση και εξαγωγές ελαιολάδου –και μάλιστα καλή ποιότητας- αυξάνονται, ανεβάζει δραματικά τις τιμές. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά ήδη υποφέρουν λόγω του πληθωρισμού, που καίει σε διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Στην Ισπανία από τον περσινό Ιούνιο μέχρι σήμερα οι αυξήσεις στις τιμές του ελαιολάδου φτάνουν έως το 60% (στα 5,4 ευρώ το κιλό σύμφωνα με τους Financial Times). Στην Ελλάδα οι αυξήσεις από το Μάρτιο του 2022 έως το Μάρτιο του 2023 είναι πολύ μικρότερες αναλογικά αλλά και πάλι αξιόλογες, καθώς υπολογίζονται σε 17,5%.

Τα αλλάζει όλα το κλίμα

Το πλήγμα για την παραγωγή ελαιολάδου στην Ευρώπη αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως έως τώρα ένδειξη για το πώς η κλιματική αλλαγή πλήττει τη Μεσόγειο και πρωτίστως την Ιβηρική αλλά και την Ιταλία, καθώς εκεί έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να καταγράφονται σταθερά πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες και ξηρασίες από όσο παλιότερα, με μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία –περιλαμβανομένων και των καλλιεργειών. Φόβοι υπάρχουν και για τη χώρα μας, καθώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να απειλήσει κι εδώ σημαντικά τη γεωργία.

Προς το παρόν -τουλάχιστον- η γεωργία και ειδικά η παραγωγή ελαιόλαδου καλά αντέχει, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάζει ο “Οικονομικός Ταχυδρόμος”.

Ωφελημένη Ελλάδα

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τη χώρα μας, τα οποία για την περίοδο 2022/2023 δείχνουν αύξηση παραγωγής ελαιολάδου σε 330 χιλιάδες τόνους από 232 χιλιάδες τόνους το 2021/2022, σύμφωνα με τις πιο τελευταίες εκτιμήσεις της Ε.Ε.

Αντίθετα η Ισπανία πήγε από τους 1,5 εκατ. τόνους σχεδόν τη σεζόν 2021/2022 σε 680 χιλιάδες τόνους τη σεζόν 2022/2023. Η Ελλάδα πέτυχε για τη σεζόν 2022/2023 τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου από τη σεζόν 2017/2028 και μετά.