“Η Πόλις εάλω”: Εκδηλώσεις σε Ναό Αναλήψεως και Πολεμικό Μουσείο

“Η Πόλις εάλω”: Εκδηλώσεις σε Ναό Αναλήψεως και Πολεμικό Μουσείο

Στον κατάμεστο από κόσμο, τόσο εντός του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Καλαμάτας όσο και επί του προαυλίου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής επετειακή εκδήλωση με τίτλο “Εάλω η Πόλις” αφιερωμένη στη θλιβερή επέτειο των 570 ετών από την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσφώνηση του προϊσταμένου του ναού, αρχιμανδρίτη Αλεξίου Σαραντόπουλου και τους χαιρετισμούς του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, του δημάρχου Καλαμάτας Αθανασίου Βασιλόπουλου και του κοσμήτορος του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητή Κλασσικής Φιλολογίας Αθανασίου Ευσταθίου, ενώ ακολούθησε το α’ μέρος με την ομιλία της μόνιμης επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ελένης Βολονάκη.

Με το πέρας της ομιλίας, η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, υπό τη διεύθυνση του Κ. Σιάχου, χοράρχη και πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας, απέδωσε ύμνους από την Ακολουθία των Μαρτύρων της Αλώσεως και παραδοσιακά τραγούδια από την Πόλη.

Ακολούθησε δε το β’ μέρος της εκδήλωσης, στο προαύλιο του ναού, με παραδοσιακούς χορούς από τις χορευτικές ομάδες του Συλλόγου Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης» και του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας.

Η εκδήλωση περατώθηκε με τις ευχές, εκ μέρους του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και τα συγχαρητήρια, υπό του πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτη Φιλίππου Χαμαργιά, προς τους διοργανωτές και συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως προς τον προϊστάμενο του ναού π. Αλέξιο Σαραντόπουλο, τον εμπνευστή και κεντρικό διοργανωτή, για τον οποίο είπε χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί τον ανακαινιστή και αναγεννητή της ενορίας της Αναλήψεως». Τέλος, αναφέρθηκε στο γεγονός της Άλωσης, τονίζοντας: «Η Άλωση της Πόλης αποτελεί ημέρα τιμής και μνήμης, αλλά και ότι η Άλωση ξεκίνησε μεν το 1453, συνεχίστηκε με τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ συνεχίζεται κάθε φορά που καταπατούνται, από τη γείτονα χώρα, τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας της Πόλης, την οποία στηρίζει, οδηγεί και προστατεύει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και ο Πρώτος της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αγωνιζόμενος για τη διατήρηση και προάσπιση της Οικουμενικότητάς του Θρόνου, φυλάσσοντας Θερμοπύλες, την ώρα που κάποιοι από τον καναπέ και το γραφείο τους επικρίνουν και σχολιάζουν ανερυθρίαστα». 


Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας: Εκδήλωση μνήμης ως φόρος τιμής στη θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης

Εκδήλωση μνήμης ως φόρος τιμής στη θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιήθηκε προχθές στο Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας με ομιλητή το δρα Μάριο Αθανασόπουλο, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας ο πρωτοσύγκελλος, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και Θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων Ευστάθιος Αναστασόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, ο εκπρόσωπος του ΚΕΝ Καλαμάτας, ανχης(ΥΠ) Θεμιστοκλής Σωτηριάδης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας Αθανάσιος Κατσαφάδος, η υποδιοικητής Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας Μαρία Καραγιάννη, καθώς και άλλοι επισκέπτες, οι οποίοι εκφράστηκαν με ευμενή σχόλια για την εκδήλωση μνήμης.