Μεγαλώνει ο όγκος των απορριμμάτων που μεταφέρονται στην Καλλιρρόη

Μεγαλώνει ο όγκος των απορριμμάτων που μεταφέρονται στην Καλλιρρόη

Αυξάνονται οι ποσότητες απορριμμάτων που μεταφέρονται καθημερινά στη μονάδα διαχείρισης στην Καλλιρρόη από το Δήμο Καλαμάτας με τα απορριμματοφόρα του.

Ειδικότερα, χθες πήγαν στην Καλλιρρόη επτά απορριμματοφόρα από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, η Υπηρεσία Καθαριότητας θα έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία που χρειάζεται, ώστε να εισηγηθεί τι είναι προς το συμφέρον του Δήμου: Η ανάθεση της μεταφοράς των απορριμμάτων σε ιδιώτη ή η μεταφορά από τον ίδιο το Δήμο με τα απορριμματοφόρα του;

Για τη μεταφορά των απορριμμάτων από ιδιώτη έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός, με προεκτιμώμενο προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ για δύο χρόνια, ο οποίος ενδεχομένως θα ματαιωθεί.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, παρατήρησε ότι η μεταφορά στην Καλλιρρόη δε βγάζει το προσωπικό εκτός του ωραρίου του και συγκεκριμένα επισήμανε ότι η μεταφορά στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου με την επιστροφή απαιτεί χρόνο 50 λεπτών της ώρας περίπου, ενώ η μεταφορά στην Καλλιρρόη και η επιστροφή απαιτεί χρόνο περίπου μίας ώρας και 15 λεπτών περίπου.  Αυτά τα 25 λεπτά επιπλέον, σημείωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος, είναι εντός του χρόνου εργασίας του προσωπικού.

Ο υποψήφιος δήμαρχος, Βασίλης Τζαμουράνης, ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία για το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η μεταφορά των απορριμμάτων με τα απορριμματοφόρα του Δήμου και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ζαφειρόπουλος απάντησε ότι τα στοιχεία αυτά θα υπάρχουν στο τέλος της εβδομάδας.

Επίσης, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να εξετάσει το ενδεχόμενο προσωρινής μεταφόρτωσης των απορριμμάτων στη ΜΟΛΑΚ, στο Ασπρόχωμα, ώστε να μεταφέρονται στην Καλλιρρόη με τα press container του Δήμου και να μειωθούν τα δρομολόγια και το κόστος μεταφοράς.

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήταν ότι μεταφόρτωση μπορεί να γίνεται μόνο στη Μαραθόλακκα, γιατί έχει την αδειοδότηση του χώρου μεταβατικής διαχείρισης.

Τέλος, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την έγκριση δαπάνης για τα διόδια των απορριμματοφόρων που πηγαίνουν και έρχονται από την Καλλιρρόη. Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος κ. Ζαφειρόπουλος, μέχρι σήμερα τα διόδια πληρώνονται από το epass του αυτοκινήτου με το οποίο μετακινείται ο δήμαρχος.