Μεσσηνιακή Αμφικτυονία: «O Παπαφλέσσας ξαναπήρε τις θέσεις του»

Μεσσηνιακή Αμφικτυονία: «O Παπαφλέσσας ξαναπήρε τις θέσεις του»

Για την επανατοποθέτηση των προτομών του Παπαφλέσσα σε Ταμπούρια Φλεσσιάδας και Ηράκλειο Αττικής έκανε παρέμβαση η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία.

Όπως σημειώνεται σχετικά: «Στις 20 Μαΐου έγιναν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης προτομής του Παπαφλέσσα στο ύψωμα Ταμπούρια της Φλεσσιάδας. Η επανατοποθέτηση έγινε, γιατί πέρυσι κλάπηκε η προηγούμενη ορειχάλκινη προτομή.

Σήμερα Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα 11.00 θα γίνουν, επίσης, τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης προτομής του Παπαφλέσσα στον Πράσινο Λόφο Πλατείας Ελευθερίας στο Ηράκλειο Αττικής. Πρόκειται και εδώ περί επανατοποθέτησης, γιατί και η προηγούμενη ορειχάλκινη είχε κλαπεί πέρυσι επίσης.

Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία προκλήθηκε να αποκαταστήσει τα μνημεία αυτά. Έτσι για την προτομή στα Ταμπούρια Φλεσσιάδας της Μεσσηνίας συνεργάστηκε με το Δήμο Πύλου- Νέστορος και τον τότε αρχηγό ΓΕΣ και νυν υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στρατηγό, Χαράλαμπο Λαλούση, και κάλυψαν τη δαπάνη. Επίσης, για την επανατοποθέτηση της προτομής στο Ηράκλειο Αττικής η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία συνεργάστηκε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσσηνίων Ηρακλείου Αττικής “Ο Παπαφλέσσας” και στη δαπάνη του έργου συμμετείχαν πάλι ο στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

Οι δύο αυτές προτομές είναι έργα του Καλαματιανού γλύπτη Γιάννη Γκούζου».