Πρωτομαγιά 1886-2023: Συνεχίζουμε…


Συμπληρώνονται φέτος την Πρωτομαγιά 137 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886 και την επίθεση της αστυνομίας εναντίον τους.

Η 1η του Μάη είναι σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι μέρα μνήμης για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας.

Η πρώτη ελληνική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το 1893 από το σοσιαλιστικό σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη, ο οποίος συνελήφθη, ξυλοκοπήθηκε και φυλακίστηκε. Οι Πρωτομαγιές στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένες με ιστορικά γεγονότα της αντίστασης και της ανυπακοής του λαού μας ενάντια σε κάθε μορφή δυναστείας.

Σήμερα η ΛΑΕ-ΑΑ είναι εδώ με το ΜέΡΑ25-Συμμαχια για τη Ρηξη για να ανατρέψει τη μετεκλογική αριθμητική των μνημονιακών κομμάτων που διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος συνδυασμός θα λάβει το χρίσμα από την ολιγαρχία.

Συνεχίζουμε για να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα με το ΟΧΙ του λαού μας το 2015 και για να αποκτήσει πάλι ο λαός μας ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ανατροπής της κυβέρνησης Μητσοτάκης Α.Ε., όσο και των ολιγαρχικών συμφερόντων που αντιπροσωπεύουν αυτοί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να επιστρέψει στη χώρα η λογοδοσία και να καταλογιστούν οι ευθύνες των πραγματικών υπεύθυνων της τραγωδίας των Τεμπών, των εκατοντάδων εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές σπασίματος-απαξίωσης-ιδιωτικοποίησης των δημόσιων εταιρειών Κοινής Ωφέλειας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να ανήκουν στο λαό οι δημόσιες υποδομές, το ρεύμα, οι μεταφορές, το νερό καθώς και τα δημόσια αγαθά της Υγείας και Παιδείας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μπει τέλος στην ακρίβεια -που δεν είναι «φυσικό» φαινόμενο-,στην ενεργειακή φτώχεια, στο ξεσπίτωμα των φτωχών νοικοκυριών με πλειστηριασμούς και εξώσεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την επανάκτηση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και την κατάργηση του αντιδραστικού νόμου Χατζηδάκη.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, τη χρεοδουλοπαροικία, τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Ούτε η καταστολή, ούτε οι προσπάθειες συγκάλυψης, ούτε η προπαγάνδα της λίστας Πέτσα μπορούν να μας σταματήσουν.

Έχουμε αντιληφθεί με οδυνηρό τρόπο πως οι «σωτήριες» πολιτικές των μνημονίων δολοφονούν, η «ανάθεση» είναι το πρόβλημα. Είμαστε παρούσες και παρόντες για να μείνει ζωντανή η ελπίδα της ανατροπής και της αλλαγής προς όφελος των πολιτών. Διεκδικούμε μαζί την προοπτική της ρήξης.

Του Θανάση Πετράκου
Πρώην βουλευτή και υποψήφιου βουλευτή της Αντιμνημονιακής Συνεργασίας «ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη» στο Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών