Σειρά παρεμβάσεων στον αύλειο χώρο του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας

Σειρά παρεμβάσεων στον αύλειο χώρο του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας

Η σχολική αυλή είναι χώρος αγωγής και μάθησης για τους μαθητές. Με γνώμονα αυτό το 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας υλοποίησε σειρά παρεμβάσεων στον αύλειο χώρο ως συνέχεια άλλων παρεμβάσεων (δημιουργία κήπου-δημιουργία πέργκολας κ.λπ.), αντλώντας οικονομικούς πόρους από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ειδικότερα, το σχολείο συμμετέχει για τρίτη σχολική χρονιά στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. – Νόησις», εκπονώντας Σχέδια Δράσης, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, το 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας θα συνεχίσει και το επόμενο σχολικό έτος 2023-2024 τις δράσεις του με την αρωγή του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «Νόησις» και την οικονομική στήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ.

Όσο για τις δράσεις, είχαν ως εξής:

Υποδράση 1 «Κατασκευή καθισμάτων εξωτερικού χώρου»:
Η δράση αφορά στην κατασκευή δέκα (10) καθιστικών πάγκων που θα συμβάλουν στη λειτουργική βελτίωση, την εκμετάλλευση, αλλά και την ανάδειξη του αίθριου χώρου του σχολείου.

Υποδράση 2 «Το graffity στην αυλή μας»: Έχει παρατηρηθεί ότι η δημιουργία γκράφιτι σε τοίχους της σχολικής μονάδας μειώνει τις φθορές, αποτρέπει τη ρύπανση από ακαλαίσθητα σχέδια, από συνθήματα και βωμολοχίες, ενώ δημιουργεί ευχάριστο περιβάλλον. Όταν μάλιστα ο σχεδιασμός, η επιλογή και η υλοποίηση γίνονται από μαθητές, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Υποδράση 3 «Διοργάνωση τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης»: Η ύπαρξη τραπεζιού αντισφαίρισης στον προαύλιο χώρο του σχολείου δημιουργεί προστιθέμενη αξία και πόλο έλξης για την παραμονή μαθητών στο χώρο, ακόμα και εκτός ωρών λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Ταυτόχρονα εμπλέκει τους μαθητές με ένα άθλημα «διαφορετικό’» από τα συνηθισμένα στο χώρο του σχολείου (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο), που απευθύνεται σε μεγάλη ηλικιακή γκάμα.