Συνεχίζονται οι δράσεις για την ανάδειξη της Μεσσηνίας ως γαστρονομικός προορισμός

Συνεχίζονται οι δράσεις για την ανάδειξη της Μεσσηνίας ως γαστρονομικός προορισμός

Με στόχο να δοθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα, προκειμένου η Μεσσηνία να αναδειχθεί ως ξεχωριστός γαστρονομικός προορισμός, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η εκπαιδευτική δράση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και της ΕΤΑΠ Αναπτυξιακής Εταιρείας στο Elite City Resort με επίτιμο προσκεκλημένο τον Αϊτζόλ Ζουγκάστι από το φημισμένο Πανεπιστήμιο Γαστρονομίας “Basque Culinary Centre” του Σαν Σεμπαστιάν.

Δράττοντας την ευκαιρία, οι ντόπιοι σεφ συμμετείχαν σε μια δημιουργική σύμπραξη με τον προσκεκλημένο σεφ, ενώ αξιοποιώντας τον πλούσιο αγροδιατροφικό πλούτο της περιοχής γνώρισαν μερικές από τις πιο καλές πρακτικές της Χώρας των Βάσκων, με σκοπό να τις εντάξουν στη μεσσηνιακή γαστρονομία προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Κάνοντας λόγο για την έλευσή του στην Καλαμάτα, ο κ. Ζουγκάστι σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να φέρουμε την κουζίνα της Χώρας των Βάσκων στην Καλαμάτα, ώστε οι ντόπιοι να γνωρίσουν τα πιάτα της γαστρονομίας τους και την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο.

Το βασικότερο είναι το πώς θα βάλουμε στα πιάτα τα φρέσκα προϊόντα που διαθέτει η περιοχή, αφού υπάρχει θάλασσα, άρα και ψάρια, η πόλη περιτριγυρίζεται από βουνά, άρα υπάρχουν διαφόρων ειδών μανιτάρια, ενώ υπάρχουν επίσης πολύ ωραία και φρέσκα προϊόντα που καλλιεργούνται στον τόπο».

Κατά τον κ. Ζουγκάστι, κοινή αφετηρία στα πιάτα θα είναι το ελαιόλαδο, αφού τοποθετείται στη βάση της διατροφικής κουλτούρας των δύο χωρών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, σημείωσε ότι η χθεσινή δράση αποτελεί μέρος των υπολοίπων που έχουν ως στόχο η Μεσσηνία να αποκτήσει γαστρονομική ταυτότητα και αυτό να συνδυαστεί με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Όπως εξήγησε: «Στόχος είναι κι εμείς, ως επαγγελματίες της περιοχής και κυρίως οι νέοι σεφ, να πάρουν παραδείγματα, αφού μόνο μέσω της ανταλλαγής ιδεών και απόψεων μπορούμε να πάμε στην επόμενη ημέρα που όλοι ονειρευόμαστε για την περιοχή μας, η οποία είναι όχι μόνο η τουριστική ανάπτυξη, αλλά και η ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τομέων της (τοπικής) οικονομίας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δράσεις υπό τον κ. Αιτζόλ Ζουγκάστι, που ξεκίνησαν στις 23 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν αύριο Παρασκευή, πραγματοποιούνται σε συνεργασία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και της ΕΤΑΠ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, την Ένωση Ξενοδόχων Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας, το Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας και το ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ Καλαμάτας.

Χρ.Μ.