Το Ζάππειο, οι «πρώην» και οι γαλάζιες αγωνίες – «Ραντεβού» Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά

Το Ζάππειο, οι «πρώην» και οι γαλάζιες αγωνίες – «Ραντεβού» Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά

Κωδικός «γαλάζια πανστρατιά» (και) μέσω μίας ευρωπαϊκής, πλην προεκλογικής, εκδήλωσης της ΝΔ

Με διακηρυγμένο τον στόχο της αυτοδυναμίας σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής και με προϋπόθεση ότι θα πετύχει «καθαρό μήνυμα» από την κάλπη της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει απόψε στο Ζάππειο ραντεβού με τους δύο γαλάζιους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Η «πανηγυρική», ευρωπαϊκή εκδήλωση της ΝΔ (πλην προεκλογική) στον χώρο όπου το 1979 υπογράφηκε η συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές κοινότητες συνδέεται ευθέως και με τον κωδικό «συσπείρωση» της βάσης του κόμματος 12 ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Δημοσκοπήσεις των ημερών δείχνουν στους γαλάζιους περιθώρια βελτίωσης της συσπείρωσής τους (δεν έχει πιάσει «ταβάνι» κοινώς) και στο πλαίσιο αυτό ο Μητσοτάκης διεκδικεί τη μέγιστη κινητοποίηση ανά την επικράτεια των νυν στελεχών, παλαιότερων γαλάζιων, οι οποίοι μπορεί να έχουν πάρει αποστάσεις από την κεντροδεξιά παράταξη στην τετραετία της διακυβέρνησης και όλων των ρευμάτων της ΝΔ. Μια τέτοια εικόνα ενότητας στην κορυφή της ΝΔ για την διεκδίκηση της ψήφου των πολιτών επιδιώκεται και με την σημερινή (ώρα 19.30) εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.

Πέρα της συσπείρωσης και της στεγανοποίησης στα δεξιά του, ο Μητσοτάκης έχει ανάγκη και τις διευρύνσεις στο κεντρώο ακροατήριο, εξού και προδιαγράφονται απόψε στοχευμένα μηνύματά του για την ευρωπαϊκή τροχιά της Ελλάδας και για την ανάγκη «στιβαρότητας» και «σταθερότητας» στο τιμόνι της χώρας.

Στην πρώτη γραμμή

Ο ίδιος ζήτησε τηλεφωνικά από τον Καραμανλή και τον Σαμαρά να βρεθούν στην πρώτη γραμμή και μένει να φανούν σε μερικές ώρες οι διατυπώσεις των δύο «πρώην» σε ό,τι αφορά τα διακυβεύματα και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης. Ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν για τελευταία φορά είχαν κάνει κοινή εμφάνιση ο νυν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί σε εκδήλωση τότε του Σαμαρά για το Ίδρυμά του.

Μητσοτάκης και Σαμαράς έχουν βρεθεί τελευταία τόσο στο «κάστρο» του μεσσήνιου πολιτικού, την Καλαμάτα, όσο και πιο πρόσφατα στη Χαλκίδα, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός που ηγείται του ψηφοδελτίου στη Μεσσηνία ανεβάζει τους δικούς του προεκλογικούς ρυθμούς. Αντίθετα εκτός δημόσιων παρεμβάσεων έχει μείνει προς το παρόν ο Καραμανλής, μετά την απόφαση του να αποσυρθεί από τον κοινοβουλευτικό βίο – αλλά με τρόπο που δεν προκάλεσε πληγές στο κυβερνών κόμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εντός των γαλάζιων εκλογικές αγωνίες για τον αντίκτυπο της απόφασης του Καραμανλή να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.

Στα… προσεχώς ωστόσο είναι και μια ανοιχτή συγκέντρωση του Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη (εξάλλου ηγείται του ψηφοδελτίου της Α’ Θεσσαλονίκης) στην οποία αναμένεται να δώσει το παρών ο Καραμανλής, μερικά 24ωρα πριν από τις κάλπες.

Η ΝΔ αναγνωρίζει ότι δεν έχει περιθώρια για ροές προς τα δεξιά της ή για γαλάζια αποχή, γι’ αυτό επιχειρούνται ρητορική και εικόνες «συστράτευσης», μακριά από τα όποια ζητήματα έχουν προκαλέσει αποστάσεις στην κορυφή της ΝΔ στη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Ιδίως οι σχέσεις Μητσοτάκη – Καραμανλή έχουν περάσει από φάσεις… πάγου, κυρίως στη σκιά της υπόθεσης των υποκλοπών.

«Ευρωπαϊκή παράταξη»

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο κι αν δεν λείψει η κριτική για την ηγεσία της Ευρώπης και για κρίσιμες αποφάσεις της (περισσότερο από τον Καραμανλή, όπως λένε οι πληροφορίες), στόχος του νυν και των πρώην πρωθυπουργών είναι να υπογραμμίσουν ότι η ΝΔ είναι η κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη.

«Η ΝΔ και ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής στάθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας» έλεγε χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, μιλώντας για «κάποιους άφρονες πολιτικούς» που επιχείρησαν «να μας βγάλουν από την ευρωπαϊκή οικογένεια, παίζοντας την τύχη της χώρας και των πολιτών στα ζάρια των εμμονών τους».

Πηγή: in.gr