Βίλες γεμάτες χασισόδεντρα ξετρύπωσε στην Αθήνα η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας

Βίλες γεμάτες χασισόδεντρα ξετρύπωσε στην Αθήνα η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας

Τη μια επιτυχία μετά την άλλη καταγράφει το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, καθώς σε άλλη μια καταδρομική της και άψογα οργανωμένη επιχείρηση στην Αθήνα «ξετρύπωσε» δύο βίλες που είχαν νοικιασθεί και μετατραπεί σε χώρους εσωτερικής καλλιέργειας εκατοντάδων χασισόδεντρων, σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη.

Τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας κατέσχεσαν πάνω από 30 κιλά χασίς και 724 φυτά κάνναβης, ενώ συνέλαβαν δύο άτομα, με τη δικογραφία να περιλαμβάνει ακόμα ένα.

Η οργάνωση από την εγκληματική της δράση είχε προσδοκώμενα κέρδη που θα έφταναν τα 700.000 ευρώ.

Μαζί με την Αντιτρομοκρατική
Οι έρευνες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας διήρκεσαν μήνες, αλλά οι αξιωματικοί της με απόλυτο επαγγελματισμό και παρά τη δυσκολία της απόστασης και της άγνωστης σε αυτούς περιοχής, κατάφεραν να εξαρθρώσουν εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εσωτερική καλλιέργεια φυτών κάνναβης και ακολούθως στη διακίνηση της παραγόμενης ποσότητας σε περιοχές της Αττικής.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων συνελήφθησαν ένας 58χρονος και ένας 39χρονος από την Αθήνα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη έναν 60χρονο, ο οποίος αναζητείται.

Σε βίλες
Οι αστυνομικοί της Δίωξης Καλαμάτας, έπειτα από φυσική και τεχνική παρακολούθηση, έφτασαν στο συμπέρασμα ότι οι δράστες, τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο, δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια φυτών κάνναβης σε εσωτερικούς χώρους απομονωμένων και πολυεπίπεδων κατοικιών, ενώ ακολούθως διακινούσαν τις παραγόμενες ποσότητες (τύπου “skunk”) σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα, η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ηγετικό μέλος ήταν ο 58χρονος.

Συγκεκριμένα, εκτός από τη σύσταση, διεύθυνση και κατεύθυνση της οργάνωσης, ο 58χρονος ήταν αυτός που μίσθωσε τη μία βίλα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής. Παράλληλα, είχε προβεί στην ενοικίαση και δεύτερης. Με τη συνδρομή δε των λοιπών μελών, οι χώροι τους διαμορφώθηκαν κατάλληλα σε παράνομα εργαστήρια εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης και συγκομιδής των παραγόμενων ποσοτήτων, με τεχνητές συνθήκες θέρμανσης, φωτισμού και εξαερισμού.

Μάλιστα, οι βίλες, 200 και 400 τ.μ., σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη, είχαν υψηλό ενοίκιο, με την κάθε μία να ενοικιάζεται στο ποσό περίπου των 900 ευρώ. Παρείχαν, δε, υψηλή προστασία στους δράστες, καθώς διέθεταν ψηλές περιφράξεις, κάμερες παρακολούθησης κ.ά.

Μάλιστα, για την έφοδο στη βίλα στο Πόρτο Ράφτη χρειάσθηκε η παρέμβαση της ΕΚΑΜ.

Πλούσια λεία
Προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, οι δράστες χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία έτερων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες επικοινωνούσαν με προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Από τις έρευνες σε σπίτια και άλλους χώρους των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-στις δύο βίλες, δύο πλήρως οργανωμένα και κατάλληλα διαμορφωμένα εργαστήρια εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης, εντός των οποίων καλλιεργούνταν 552 φυτά, σε ισάριθμές γλάστρες με χώμα, σε τρία διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, εύρωστα κι υγιή, ύψους έως 150 εκατοστά περίπου, καθώς και 172 συγκομισθέντα φυτά κάνναβης, ύψους έως 150 εκατοστά περίπου

-ποσότητες κάνναβης συνολικού βάρους 30 κιλών και 972,5 γραμμαρίων

-ποσότητες κατεργασμένης κάνναβης (τύπου σοκολάτα) συνολικού βάρους 56,8 γραμμαρίων

-ποσότητες ελαίου κάνναβης συνολικού βάρους 84 χιλιοστών του λίτρου

-δύο τσιγαριλίκια κάνναβης

-πέντε ζυγαριές ακριβείας, δύο κινητά τηλέφωνα, ένα όχημα, ως μέσο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων, το ποσό των 205 ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

-εξοπλισμός εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης (πολύμπριζο, χρονοδιακόπτες, ανεμιστήρες, λαμπτήρες υψηλής ισχύος, θερμόμετρα, πεχάμετρα κ.λπ.), συσκευασίες ριζοβολίας κι υγρών λιπασμάτων, ηλεκτρονικός πλαστικοποιητής για την αεροστεγή συσκευασία των ποσοτήτων και χειροκίνητη μεταλλική θερμο-πρέσα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας Ασφαλείας.

Της Βίκυς Βετουλάκη