Αντίστροφη μέτρηση για τη διάνοιξη της οδού Βουλγαροκτόνου

Αντίστροφη μέτρηση για τη  διάνοιξη της οδού Βουλγαροκτόνου

Μία σειρά από σημαντικά θέματα έχουν δρομολογηθεί και εξελίσσονται, έχοντας στο επίκεντρό τους την παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας και ευρύτερα του Δήμου. Για την υπόθεση των διανοίξεων στη νότια ζώνη, για τα όσα έχουν δρομολογηθεί σχετικά με την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου, αλλά και για το ζήτημα της υπό πολεοδόμησης περιοχής στην Ανατολική Παραλία, μίλησε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Τις επόμενες μέρες θα έχουμε το ΦΕΚ. Θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα έχουν γίνει οι αποζημιώσεις, μέσα στον Ιούλιο εκτιμούμε ότι θα μπουν οι μπουλντόζες και θα ανοίξουν τη Βουλγαροκτόνου και τους άλλους δρόμους», δήλωσε ερωτηθείς για τις διανοίξεις δρόμων που προβλέπονται στην παραλιακή.

Ολιστική η αντιμετώπιση του παραλιακού μετώπου
«Υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το παραλιακό μέτωπο. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός είναι ένα κομμάτι», διευκρίνισε ο κ. Βασιλόπουλος, ερωτηθείς για την εξέλιξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για το παραλιακό μέτωπο.

Ο δήμαρχος υπενθύμισε την επιλογή της Καλαμάτας από την Παγκόσμια Τράπεζα και την τεχνική υποστήριξη που αυτή θα προσφέρει στο κομμάτι του θαλάσσιου μετώπου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

«Υπάρχει η συνεργασία και η επιλογή από την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς η Καλαμάτα είναι μία από τις πιλοτικές πόλεις που θα υποστηρίξει η Παγκόσμια Τράπεζα. Μας ενδιαφέρει συνολικά το παραθαλάσσιο μέτωπο του Μεσσηνιακού Κόλπου. Όχι μόνο η Καλαμάτα, αλλά και η Δυτική Μάνη, η Μεσσήνη, το κομμάτι το παραθαλάσσιο του Δήμου Πύλου-Νέστορος, όλα συνολικά, και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα έρθει ως ένα τμήμα από αυτό. Δεν είναι καιρός ακόμα για ανακοινώσεις. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στον Ιούλιο, επίσημα, από την Παγκόσμια Τράπεζα και από την αντιπροσωπεία που θα έρθει εδώ.

Γραφείο από τη Βιέννη, που συνεργάζεται με την Αθήνα και την Παγκόσμια Τράπεζα, θα έρθει εδώ. Ήδη έχουν κάνει μια πρώτη προσέγγιση. Είναι δεδομένη η συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα σε 3 επίπεδα: Στο παραλιακό μέτωπο, στην προστασία των διατηρητέων της πόλης και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα μέσω του γραφείου θα έρθει και θα μας καταθέσει προτάσεις, ό,τι δηλαδή θα γίνει και με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, θα συνεργαστούν όλα αυτά. Πρώτα, όμως, πρέπει να μπουν οι βάσεις και οι αρχές που αυτές θα έρθουν μέσα από αυτή την πρόταση τη μεγάλη», επισήμανε ο δήμαρχος.

Πολεοδόμηση Ανατολικής Παραλίας-διάνοιξη Κρήτης
Απαντώντας για τις εξελίξεις όσον αφορά την υπό πολεοδόμηση περιοχή στην Ανατολική Παραλία,  μέσω της οποίας θα προκύψει και η διάνοιξη της οδού Κρήτης, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: «Είμαστε εν αναμονή. Συνεχώς κατατίθενται ενστάσεις. Τώρα έχει κατατεθεί ένσταση από τους άλλους μελετητές. Είμαστε σε σκέψεις. Το συζητήσαμε και σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί, μήπως θα πρέπει να διακόψουμε αυτόν το διαγωνισμό, να εντάξουμε το μεγάλο κομμάτι από Κρήτης μέχρι Λακωνικής και να το προκηρύξουμε και πάλι με βάση τα νέα δεδομένα, που σημαίνει ότι θα έχουμε Επιτροπές από το Δήμο μας και όχι απ’ όλη την Πελοπόννησο».