Δήμος Πύλου – Νέστορος: Απολογισμός του έργου της Δημοτικής Αρχής

Δήμος Πύλου – Νέστορος: Απολογισμός του έργου της Δημοτικής Αρχής

Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή το πρωί ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, στην οποία ανέλυσε τα πιο σημαντικά θέματα του Δήμου και της περιοχής της Κορώνης συγκεκριμένα.

Ξεκίνησε δε μιλώντας για αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό Κορώνης: «Η σύμβαση υπογράφεται 4 χρόνια μετά τις εκλογές της 2ας Ιουνίου 2019, που ο συνδυασμός μας ήταν ο μεγάλος νικητής και μάλιστα με αξιόλογο ποσοστό εδώ στην περιοχή. Είχαμε υποσχεθεί ότι θα δουλέψουμε σκληρά, ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη αυτά που τόσα χρόνια άκουγαν οι κάτοικοι και δεν είχαν γίνει και να υλοποιήσουμε σχεδόν στο σύνολο αυτά που είχαμε υποσχεθεί. Ικανοποιήσαμε αυτούς που πίστεψαν σε μας και όλους τους συμπολίτες μας στο μέτρο του εφικτού και του δυνατού, με αποτελεσματικότητα και συνεργασία. Τέσσερα χρόνια μετά και τριάμισι χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, κάνουμε απολογισμό σήμερα για την Κοινότητα Κορώνης.

Η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός της Κορώνης είναι όνειρο δεκαετιών, αφού σχεδιαζόταν από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Πέρασε από πολλά κύματα, από πολλές φάσεις ώσπου να φτάσουμε στο σήμερα. Είναι ένα τεράστιο έργο που περιλαμβάνει 15.000 μέτρα βαρυτικό αγωγό, 5.000 μέτρα καταθλιπτικό αγωγό και 4 αντλιοστάσια. Πολύ σύντομα δημοπρατείται και ο σταθμός επεξεργασίας λυμάτων. Το έργο είχε και παλιότερα χρηματοδότηση, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε, γιατί κανένας δεν έσκυψε πάνω σε αυτό με μεθοδικότητα».

Λέγοντας ότι «δεν τα μηδενίζω όλα», ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι το έργο εντάχθηκε με απόφαση του Μεσσήνιου υπουργού Αλέξη Χαρίτση και πρόσθεσε: «Είχε παραληφθεί η μελέτη το 2015, τη βρήκαμε “με εκταμίευση μηδέν” και την προχωρήσαμε, τακτοποιήσαμε όλες τις εκκρεμότητες και την ολοκληρώσαμε. Τον Απρίλιο του 2022 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι».

Στο σημείο αυτό ευχαρίστησε δημόσια με ειδική τιμητική αναφορά δύο εξαίρετους επιστήμονες του Δήμου, που πάλεψαν σκληρά για το στόχο όλα αυτά τα χρόνια, τον ειδικό συνεργάτη του Διονύση Γκογκότση, το υπηρεσιακό στέλεχος και «ενάρετο κρατικό λειτουργό» Γιάννη Μυλωνά, το γ.γ. Λυμάτων Μανώλη Γραφάκο και το γενικό διευθυντή Περιβάλλοντος κ. Δημόπουλο.

Άλλα έργα Κορώνης
Αναφερόμενος στα άλλα έργα της Κορώνης, στάθηκε στο νέο Γυμνάσιο – Λύκειο, προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, που ήταν ενταγμένο από το 2011 και ξεκίνησε επιτέλους, κάνοντας λόγο όμως και για τεράστιες αστοχίες στη μελέτη: «Παρόλα τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν (λόγω covid, ανατιμήσεων κ.λπ.) , το έργο ξεκίνησε και κατασκευάζεται.

Με πίστη στους μαθητές και τη νεολαία που αυτές τις μέρες δοκιμάζεται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους προέδρους των σχολικών επιτροπών, τον Δημήτρη Γαϊτάνη, τον Δημήτρη Σιψά και τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Κώστα Ρομπάκη, προχωρήσαμε σε εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των σχολείων της Κορώνης.

Ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, του Συλλόγου Επαγγελματιών και όλων των φορέων, προχωρήσαμε στην υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ στην πλατεία Μόλου, στην αισθητική αναβάθμισή της και στην κατασκευή μιας υπερσύγχρονης και ασφαλούς παιδικής χαράς (μιας από τις καλύτερες στη Μεσσηνία). Για να τα πετύχουμε όλα τα παραπάνω, έχουμε την πολύτιμη συνεργασία του προέδρου Νίκου Γιαλλελή και των υπαλλήλων μας, επίσης τη βοήθεια των αντιδημάρχων Διονύση Αγγελόπουλου και Δημήτρη Σιψά, του προέδρου των Επαγγελματιών Παναγιώτη Μαργιάννη, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου και του Συλλόγου Φίλων Κάστρου. Είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας να πετύχεις καλές συνεργασίες».

Όσον αφορά σε ένα μεγάλο θέμα, τη μη έκδοση οικοδομικών αδειών από το 2008 στην Κορώνη, ο κ. Καρβέλας παρατήρησε: «Εμείς δε το προσεγγίσαμε επιπόλαια, ούτε το παρουσιάσαμε μόνο μέσα από προεκλογικές φωτογραφίες. Από ιδίους πόρους, με 150.000 ευρώ, προχωρήσαμε στην αποτύπωση του οικισμού. Η Κορώνη έχει ένα από τα 4 πρώτα σχέδια της νεότερης Ελλάδας με την υπογραφή του Καποδίστρια. Η αναθεώρηση του σχεδίου πόλης προχωράει, θα αναρτηθεί και θα γίνει διαβούλευση. Αυτό θα φέρει ανάπτυξη και νέες δραστηριότητες, τουριστικές και όχι μόνο».

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ακόμη για το καινούργιο σύστημα φωτισμού και ασφαλτοτάπητα στην παραλιακή ζώνη, είπε ότι «η άσχημη εικόνα μπροστά από το Δημαρχείο εξυγιάνθηκε με καινούργιο δάπεδο και καθαρισμό». Παρέμβαση σε τέτοιο βαθμό δεν είχε γίνει από το 1975 και εντεύθεν, όπως σχολιάστηκε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος αγόρασε ένα υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο για την περιοχή της Κορώνης, το οποίο θα φεύγει κατευθείαν για τη μονάδα της Καλλιρρόης. Αυτό προοριζόταν για την ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων και επιτεύχθηκε με εξασφάλιση πόρων από το ΥΠΕΣ και τη μείωση των μισθωμένων οχημάτων, που στοίχιζαν στο Δήμο από τις προηγούμενες Αρχές περίπου 35.000 ευρώ το χρόνο. Το όχημα είναι αξίας 175.000 ευρώ και μέσα σε μία τετραετία ουσιαστικά αποσβέστηκε η αγορά του. Κουβαλάει 16 κ.μ. υλικού, από τους νέους κάδους που μπήκαν σχεδόν στο σύνολο των σημείων της Κορώνης.

Για την ύδρευση, έκανε λόγο για «τιτάνια προσπάθεια» αντικατάστασης πεπαλαιωμένων δικτύων, για νέα γεώτρηση στο Βασιλίτσι που θα φέρει νερό και στην Κορώνη, αλλά και για αντικατάσταση αγωγού (με μελέτες και επιμέλεια των μηχανικών του Δήμου) 20 χιλιομέτρων από Μπογάζι μέχρι και Κορώνη, για να σταματήσουν οι βλάβες, οι οποίες μπορεί να προκύψουν σε κρίσιμες περιόδους για τους χρήστες, το καλοκαίρι.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στη διαμόρφωση πλατείας στον οικισμό της Ασίνης, ενώ πληροφόρησε πως «βελτιώσαμε το Νεκροταφείο του Αγίου Χαραλάμπους στο Κάστρο της Κορώνης. Με προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτήσαμε δύο μελέτες και με 2,5 εκ. ευρώ χρηματοδότηση θα γίνουν σημαντικές εργασίες στο Κάστρο, που θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Κάστρου Κορώνης διατέθηκαν 15.000 ευρώ για το Ναό του Αγίου Χαραλάμπους”.

Επίσης, μίλησε για το νέο φωτισμό στο Γήπεδο Κορώνης και για τα έργα που έγιναν για την προστασία του από την καταστροφή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Καρβέλας έδωσε ακόμη μια ελπιδοφόρα είδηση για το ιστορικό κτήριο Ταρσούλη – Αξελού, για τη διάσωση και αξιοποίησή του, με πρόταση για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η οποία δεν έχει ακόμα απαντηθεί. Έκανε λόγο για προγραμματική σύμβαση σε συνεργασία με την Περιφέρεια για να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη και να ενταχθεί σε πρόγραμμα.

Όσον αφορά στο λιμάνι, αφού επιβεβαίωσε ότι είναι εκτεθειμένο σε ΒΑ και ΒΔ ανέμους, μίλησε για μελέτη που θα μπορεί να υλοποιηθεί με παρεμβάσεις για ασφαλή ελλιμενισμό και αγκυροβόλιο για ιστιοπλοϊκά και μικρά σκάφη, ώστε να μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να επισκέπτονται την Κορώνη.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, «η Μυτηλιναίειος Βιβλιοθήκη, που ήταν σε άθλια κατάσταση και εγκαταλελειμμένη, έγινε στολίδι και λειτουργεί, με οργάνωση και τάξη».

Τέλος, αναφέρθηκε στη διάνοιξη οδών προς την Παραλία Ζάγκα και την αποκατάσταση οδού προς το Αρτάκι. Για το Ζάγκα, τόνισε ότι το σημείο ήταν «τρομερά επικίνδυνο σε μια πιθανή φωτιά», λέγοντας πως έμοιαζε με το πολύπαθο Μάτι, το οποίο δεν είχε οδούς πρόσβασης στη θάλασσα.

«Χρωστούσε σε όποιον μιλούσε ελληνικά»
Ενημερώνοντας για τη γενική εικόνα, επισήμανε ξεκάθαρα και με μια κεντρική φράση ότι «παραλάβαμε ένα Δήμο που χρωστούσε σε όποιον μιλούσε ελληνικά. Έχει πλέον εξυγιανθεί, όμως, και δε χρωστάει πουθενά. Πληρώνει άμεσα, έχει πλήρη αξιοπιστία και πλήρη έλεγχο του συστήματος πληρωμών, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα».

Για τη ΔΕΥΑ Πύλου – Νέστορος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «εξασφαλίσαμε ρευστότητα 500.000 ευρώ και ο φορέας πλέον εξόφλησε υποχρεώσεις, φτιάχνει έργα, κάνει γεωτρήσεις κι επεκτάσεις. Είχε σύστημα που δε μετρούσε. Εμείς μετρήσαμε, υπάρχουν και λάθη στην έκδοση λογαριασμών, αυτό είναι ένα ζήτημα, ζητώ συγγνώμη και δηλώνω πως τα λάθη θα διορθωθούν. Θα αντιμετωπίσουμε την υπερκατανάλωση».

Ο Π. Καρβέλας παρατήρησε ότι «οι εκλογές του 2019 έγιναν σωστά με το σύστημα της απλής αναλογικής, που επέβαλε τη συνεργασία των παρατάξεων. Η Δημοτική Αρχή πέτυχε συνεργασία κι εξασφάλισε δημοτική σταθερότητα».

Συνεχίζοντας, ευχαρίστησε τους υποψηφίους του συνδυασμού του κι ενημέρωσε ότι για την Κορώνη είναι κατά 90% έτοιμος.

Ερωτήσεις
Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε για το έργο της αποχέτευσης ότι «τα επόμενα 2 χρόνια θα έχει λειτουργικό σύστημα, θα έχει κατασκευαστεί το μεγαλύτερο μέρος του. Θα “κουμπώσει” με την αποχέτευση Χαρακοπιού και Βασιλιτσίου, ώστε να εξυγιανθεί όλο το παραλιακό μέτωπο από Μεμί μέχρι Περούλια».

Για το πρόβλημα στάθμευσης και προσέγγισης αυτοκινήτων στην Κορώνη, είπε ότι 200 αυτοκίνητα παρκάρουν στο κέντρο και στόχος είναι να παρκάρουν άλλα 300 περιμετρικά, σε χώρους πάρκινγκ που θα δημιουργηθούν, ενώ με μίνι μπας ο κόσμος θα έρχεται στο λιμάνι.

Για το νέο Γυμνάσιο – Λύκειο, αφού έκανε λόγο για μεγάλη έκπτωση και κακή μελέτη, είπε ότι «έχει δημιουργηθεί κώδικας επικοινωνίας με τον ανάδοχο για να προχωρήσει κανονικά το έργο, που κατασκευάζεται άρτια ποιοτικά. Θα απελευθερώσει ένα ιστορικό κτήριο, για άλλες χρήσεις και θα δώσει μιαν άλλη περιβαλλοντική διάσταση».

Όσον αφορά στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, είπε ότι «είναι αυτονόητη, όμως απαιτούνται λιμενικά έργα για προστασία».

Έργα στη Χώρα
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με πρόσφατα σχόλια, ο δήμαρχος παρατήρησε ότι «το έργο στην πλατεία της Χώρας σχεδιάστηκε από εμάς και υλοποιείται καλύτερα από το χρονοδιάγραμμα. Σε 2 εβδομάδες θα ολοκληρωθεί το κάτω μέρος της πλατείας, άρα συνολικά το ολοκληρώνουμε σε 6 μήνες. Δίνουμε το χώρο στους επαγγελματίες και δεν κάνουμε εκπτώσεις σε καμία περίπτωση στην ποιότητα της κατασκευής».

Όπως παρατήρησε, «ό,τι είπαμε για τη Χώρα, τη μεγαλύτερη πόλη του Δήμου, το υλοποιούμε», ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που έγιναν και γίνονται εκεί (υπογειοποίηση καλωδίων πλατείας, πολιτιστικό κέντρο, νέο μουσείο, αναβάθμιση σχολείων, νέο κτήριο Γυμνασίου, αναδιαμόρφωση Κεφαλόβρυσου κ.ά.).