ΕΚΑΒ: Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές στη Μεσσηνία

ΕΚΑΒ: Κινδυνεύουν καθημερινά  ανθρώπινες ζωές στη Μεσσηνία

Δύο θάνατοι ασθενών έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες, οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των συγγενών τους, οφείλονται σε καθυστέρηση του ασθενοφόρου.

Την Τρίτη, στην Κω, μία 63χρονη γυναίκα πέθανε στην καρότσα ενός αγροτικού οχήματος κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο. Την Τετάρτη, μία 19χρονη έγκυος έχασε τη ζωή της, περιμένοντας το ΕΚΑΒ να τη μεταφέρει σε νοσοκομείο.

Διευκρινίζεται ότι και στις δύο περιπτώσεις έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), ενώ ειδικά για τη δεύτερη διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα, ώστε να αποδειχθεί εάν όντως το ασθενοφόρο καθυστέρησε, αν οι συγγενείς άργησαν να το καλέσουν ή δεν έδωσαν σωστές πληροφορίες και άλλες λεπτομέρειες, ώστε αποδειχθεί αν η ευθύνη ανήκει στο ΕΚΑΒ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι γνωστό στους υπευθύνους ότι το ΕΚΑΒ είναι υποστελεχωμένο και λειτουργεί οριακά, με κάποιους υπαλλήλους να εργάζονται εκτός ωραρίου για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Μεσσηνία
Τα προβλήματα υπολειτουργίας του ΕΚΑΒ είναι εμφανή και στη Μεσσηνία, με πλήθος επερωτήσεων στο παρελθόν για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως και πλήθος υποσχέσεων για την επίλυσή τους.

Ενδεικτικά, στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου λειτουργεί μόνο η πρωινή βάρδια, στην Πύλο και τα Φιλιατρά τα προβλήματα είναι οξυμμένα, ενώ για την κάλυψη της Ανατολικής Πυλίας πρέπει να πάει ασθενοφόρο από την Καλαμάτα ή την Πύλο, αφήνοντας όμως ακάλυπτη την τελευταία.

Εξίσου σοβαρό πρόβλημα είναι και οι σοβαρές καθυστερήσεις στις ενδονοσοκομειακές διακομιδές, με τραγικά αποτελέσματα σε κάποια περιστατικά.

Επίσης σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με την υπηρεσία του ΕΚΑΒ, μια και όποτε έγινε προσπάθεια να συλλέξουμε επίσημα αποτελέσματα, υποστήκαμε την… εκκωφαντική σιωπή των υπευθύνων.

Πόσες προσλήψεις χρειάζονται στο ΕΚΑΒ
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όπου καταγράφονται όλες οι ανάγκες ώστε να λειτουργούν εύρυθμα τα ασθενοφόρα, απαιτούνται σήμερα περίπου 250 προσλήψεις εργαζομένων στα νησιά και ακόμα 400 στην ηπειρωτική χώρα. Κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται μόλις 700 προσλήψεις εργαζομένων σε ολόκληρη τη χώρα για να μην κινδυνεύουν άνθρωποι. Μάλιστα, οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ έγιναν το 2016.

Δεν προχώρησαν οι μόνιμες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του ΕΚΑΒ ζητά να γίνουν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να μπορέσουν να κινηθούν ασθενοφόρα και να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι νησιών και άλλων περιοχών της χώρας. Ωστόσο, οι προσλήψεις δεν έχουν προχωρήσει από το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα όσο εργαζόμενοι βγαίνουν σε σύνταξη, τόσο να μειώνεται το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Το πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού στα ασθενοφόρα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη γενικότερη κατάσταση με τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, τόσο στα νησιά όσο και σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων.

Ως αποτέλεσμα, κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές, καθώς δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν σωστά κάποια επείγοντα περιστατικά.

Πόσα άτομα χρειάζεται το κάθε ασθενοφόρο
Τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν γίνει αρκετές δωρεές οχημάτων από ιδιώτες, τα ασθενοφόρα στις περισσότερες περιοχές επαρκούν. Ωστόσο, για να κυκλοφορήσουν θα πρέπει να υπάρχει προσωπικό. Συγκεκριμένα, για να μπορεί να λειτουργεί σε 24ωρη βάση ένα ασθενοφόρο, απαιτούνται 11 άτομα (3 ανά βάρδια για πενθήμερη εργασία). Πολλά ασθενοφόρα, όμως, διαθέτουν λιγότερα από 10.
Α.Π.