Η Καλαμάτα στην 1η Σύνοδο του Δικτύου των 100 Πόλεων στις Βρυξέλλες

Η Καλαμάτα στην 1η Σύνοδο  του Δικτύου των 100 Πόλεων  στις Βρυξέλλες

«Η Ευρώπη πρωτοπορεί στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και στηρίζει πόλεις της αποστολής για την Κλιματική Ουδετερότητα έως το 2030», ήταν τα λόγια του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, από το βήμα της 1ης Συνόδου του Δικτύου των 100 Πόλεων που διεξήχθη τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Την αξία της αποστολής ανέδειξαν με τις εισηγήσεις τους ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ε.Ε. Marc Lemaitre, ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Kim Jorgensen και ο νέος επικεφαλής της αποστολής των Πόλεων, Patrick Child.

Σε συνεδρία, στην οποία συμμετείχαν μόνο αιρετοί εκπρόσωποι των πόλεων της αποστολής, κατατέθηκε εκ μέρους του νεοσυσταθέντος δικτύου των ελληνικών πόλεων, με την επωνυμία ClimaNet, υπόμνημα έργων και δράσεων, καθώς και για τη διαδικασία χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις της Συνόδου παρουσιάστηκαν πιλοτικές δράσεις των πόλεων που είναι σε εξέλιξη και οργανώθηκαν θεματικά τραπέζια ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των πόλεων.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, εκπροσωπώντας το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, καθώς και ο προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής και μέλος της συντονιστικής ομάδας του «Mission Καλαμάτα», Βασίλης Διονυσόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του Δήμου Καλαμάτας είναι να κατατεθεί εντός του Σεπτεμβρίου το Κλιματικό Συμβόλαιο, το οποίο σήμερα συντάσσεται από τις θεματικές ομάδες εργασίας, προκειμένου από το νέο έτος να εκκινήσει η υλοποίηση των δράσεών του.

Τονίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας συμμετέχει αδιάλειπτα σε όλες τις εκδηλώσεις του Δικτύου, είτε είναι διαδικτυακές είτε με φυσική παρουσία, μεγεθύνοντας την εξωστρέφεια και τη δυναμική που έχει αποκτήσει η πόλη.