Η Καλαμάτα στο Δίκτυο των Δήμων «Climanet»

Η Καλαμάτα στο Δίκτυο  των Δήμων «Climanet»

Στην ίδρυση του Δικτύου με την επωνυμία Climanet προχώρησαν την περασμένη Πέμπτη  οι έξι ελληνικοί Δήμοι (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Τρικκαίων, Κοζάνης, Ιωαννίνων) και η Λεμεσός από την Κύπρο, που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ευρώπης ως το 2030.

Η πανηγυρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Νησί των Ιωαννίνων και σε αυτή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης χαιρέτισαν τις εργασίες δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο εκπροσώπησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης.

Οι έξι ελληνικές πόλεις και η Λεμεσός αναλαμβάνουν να ηγηθούν της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε η Ευρώπη και να καταστούν κλιματικά ουδέτερες ως το 2030, με σκοπό το ίδιο μοντέλο να ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις στη συνέχεια.

Παρόντες στην ιδρυτική υπογραφή του Δικτύου ήταν ο δήμαρχος Τρικάλων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο αντιδήμαρχος Αθήνας Χρήστος Τεντόμας, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νικόλαος Μπασακίδης και ο δημοτικός σύμβουλος πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού, Χάρης Τρίκης.

Τα προγράμματα που υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για την εξοικονόμηση ενέργειας παρουσίασε η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία έκανε γνωστό ότι θα διατεθούν το επόμενο διάστημα 100 εκατομμύρια για να χρηματοδοτηθούν ενεργειακές κοινότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού, Ευθύμιος Μπακογιάννης, τόνισε ότι η δικτύωση στην οποία προχωρούν οι έξι ελληνικές πόλεις μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες της Ευρώπης.