Κύμα επιθέσεων στα email Μεσσηνίων με απατηλά μηνύματα

Κύμα επιθέσεων στα email  Μεσσηνίων με απατηλά μηνύματα

Βροχή έφταναν χθες σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις Μεσσηνίων email με απατηλά μηνύματα, ενώ όπως αποδεικνύεται και από δημοσιεύματα σε γειτονικούς νομούς, το ίδιο συνέβαινε σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.

Τα περισσότερα τέτοια μηνύματα εμφάνιζαν παραπλανητικά ως αποστολέα την Εθνική Τράπεζα και είχαν ως στόχο τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών.

Δήθεν από την Εθνική Τράπεζα
Τις τελευταίες ώρες φθάνουν στα e-mail καταθετών μηνύματα που φέρονται πως αποστέλλονται από την Εθνική Τράπεζα και «γνωστοποιούν» στους παραλήπτες πως έχει προστεθεί ένα κινητό τηλέφωνο ως τηλέφωνο επικοινωνίας και συναλλαγών στα στοιχεία που διαθέτει η τράπεζα. Ένα τηλέφωνο παντελώς άγνωστο στο χρήστη.

Ακολούθως, οι απατεώνες ζητούν σε περίπτωση που το τηλέφωνο αυτό είναι άγνωστο -που προφανώς είναι-΄, να συνδεθεί ο χρήστης με την τράπεζα σε σύνδεσμο που δίνεται στο ίδιο μήνυμα.

Φυσικά η σύνδεση δε γίνεται με την τράπεζα, αλλά με σελίδα που μετά θα υποκλέψει όλα τα στοιχεία του χρήστη και θα αδειάσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Και από τα… ΕΛΤΑ
Το επόμενο μήνυμα που έφτασε σε email ήταν δήθεν από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Στο εν λόγω μήνυμα αναφέρεται δήθεν ένας αριθμός αποστολής δέματος και ότι μέχρι να επιβεβαιώσει ο παραλήπτης τα στοιχεία του, θα παραμείνει στο Κέντρο Διαλογής στην Αθήνα. Φυσικά, μετά ακολουθούσε ο γνωστός παραπλανητικός σύνδεσμος για να υποκλαπούν τα στοιχεία του πολίτη.

Σε όλες αυτές τις επιθέσεις η λύση είναι να μην ενεργοποιείτε σε καμία περίπτωση τους συνδέσμους και να διαγράφετε άμεσα τα μηνύματα. Αν, δε, αφορά τράπεζα, καλό είναι να επικοινωνείτε με την τράπεζά σας.

Της Βίκυς Βετουλάκη