Μιχάλης Αντωνόπουλος: «Εναλλακτική λύση υπάρχει και είναι η υδροδότηση από τον Ταΰγετο»

Μιχάλης Αντωνόπουλος: «Εναλλακτική λύση  υπάρχει και είναι η υδροδότηση από τον Ταΰγετο»

Την υδροδότηση της Καλαμάτας – ως εναλλακτική λύση – από τον Ταΰγετο, από απόθεμα νερού που υπάρχει στο ύψος της Νέδουσας, προτείνει ο γεωλόγος – γεωτεχνικός Περιβάλλοντος M.Sc. Μιχάλης Αντωνόπουλος, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής, αλλά και το μικρό σε σχέση με οποιαδήποτε  άλλη κόστος κατασκευής.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζει, η εν λόγω λύση μπορεί να λειτουργεί επικουρικά ή μόνιμα και να ανακουφίζει το δίκτυο του Πηδήματος, χωρίς να υπάρχουν διακοπές στην υδροδότηση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

«Αμφίβολο το έργο με τον Φ300»
Με αφορμή και τα όσα συνέβησαν τις ημέρες αυτές στο Πήδημα, ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε πως η πρώτη παραδοχή είναι ότι η θέση της δεξαμενής εξισορρόπησης και τροφοδοσίας, ανάντη του αντλιοστασίου του Πηδήματος παρουσιάζει έντονα γεωλογικά φαινόμενα και είναι ακατάλληλη για εργασίες επισκευών ή νέων έργων, αν δεν αντιμετωπιστούν με γεωτεχνική έρευνα οι αστοχίες. 

«Θεωρείται αμφίβολη και η συνέχιση της λειτουργίας της λόγω επέκτασης των προβλημάτων που εμφανίζει, γιατί εξελίσσονται με το χρόνο και επηρεάζονται άμεσα από τα φυσικά φαινόμενα.  Αυτό σημαίνει ότι η θέση είναι ακατάλληλη και η δεξαμενή δεν επισκευάζεται. Οι ζημιές στη δεξαμενή είναι εκτεταμένες και υπάρχει ζήτημα στατικότητας. Η θέση είναι γεωλογικά ακατάλληλη. Άμεσα, λοιπόν, πρέπει να μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις σε νέα θέση», παρατήρησε αρχικά.

Κάνοντας αναφορά και στο νέο έργο με την τοποθέτηση του νέου αγωγού Φ800, ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε ότι για την εν λόγω μελέτη υπάρχουν ενστάσεις από τεχνικούς. «Υπάρχουν αμφιβολίες ότι η μελέτη δεν είναι η καταλληλότερη και αμφισβητείται. Επίσης, αυτή η μελέτη είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Ο χρόνος υλοποίησης μιας τέτοιας μελέτης, για τα σημερινά δεδομένα του Δήμου Καλαμάτας, θα είναι περίπου 10 χρόνια. Δύσκολα θα είναι λιγότερο. Ακόμα και αν άλλαξαν οι τιμές, θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί τμηματικά, ώστε μέχρι σήμερα να υπήρχε μία πρόοδος.  Ούτε αυτό όμως έγινε.  Με απλά λόγια, το έργο έπρεπε να έχει ξεκινήσει. Το πιο πιθανό, να υπάρξουν αλλαγές στη μελέτη με τα νέα δεδομένα που έχουμε ύστερα από τις πρόσφατες αστοχίες. Και  ο αγωγός αυτός δε συνδέεται ούτε με το αντλιοστάσιο, ούτε με τη δεξαμενή του Πηδήματος, ούτε με τη δεξαμενή του κάστρου ή κάποια άλλη. Θα απαιτηθεί επιπλέον μελέτη και έργο σύνδεσης, ανάλογα με το πού θα καταλήξει ή πού θα είναι η νέα δεξαμενή τροφοδοσίας – εξισορρόπησης», συμπλήρωσε.

Εναλλακτική λύση ο Ταΰγετος
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Αντωνόπουλος διευκρίνισε ότι η δεξαμενή του κάστρου, όπως επισκευάστηκε πρόσφατα, είναι ίδιας κατηγορίας και παλαιότητας όπως του Πηδήματος. «Έχει διαρροές που φτιάχτηκαν πρόχειρα, αλλά μέχρι πότε; Κι αυτή η δεξαμενή έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της.  Είναι κατασκευασμένη σε χώρο που επίσης έχει γεωλογικά προβλήματα διάβρωσης, όπως αποδεικνύεται και από τη στήριξη των πρανών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η νέα δεξαμενή στον Αϊ- Γιάννη τον Καρβούνη δε διευκολύνει, ούτε αλλάζει την υφιστάμενη κατάσταση στο δίκτυο και στο πρόβλημα που έχουμε σήμερα, ακόμα και όταν κατασκευαστεί.

Με το νερό από το Πήδημα, ακόμα κι αν γίνουν κάποιες ενέργειες και λειτουργούσε αύριο το πρωί, ακόμα και αν υπήρχε ο νέος αγωγός και η νέα δεξαμενή, με τις υπάρχουσες συνδέσεις και το δίκτυο, πάλι τα ίδια προβλήματα θα είχαμε διαχρονικά, γιατί δεν υπάρχουν οι συνδέσεις και τα επιπλέον στοιχεία ενός σύγχρονου υδραγωγείου», εξήγησε ο κ. Αντωνόπουλος, επισημαίνοντας πως υπάρχει εναλλακτική λύση: «Για να κοιμόμαστε ήσυχοι υπάρχει εναλλακτική λύση και, βεβαίως, πρέπει να αξιολογηθεί από το Δήμο. Κι αυτή είναι η μεταφορά νερού στις Τούρλες από τον Ταΰγετο και στη συνέχεια στο κάστρο και όχι όπως σήμερα από το κάστρο στη δεξαμενή στις Τούρλες. Η αρχή του αγωγού θα είναι από το σημείο της διασταύρωσης με τη Νέδουσα.

Μιλάμε για το νερό από το σημείο που είναι η διασταύρωση στη Νέδουσα, που έρχονται τα νερά του Ταϋγέτου, τα οποία έχουν μόνιμη ροή. Τα οποία έχουν επάρκεια της τάξης το λιγότερο 20.000 κυβικών ημερησίως.

Μπορεί να τοποθετηθεί αγωγός Φ315, κατά μήκος της κοίτης του Νέδοντα, με εκτιμώμενο κόστος προμήθειας αγωγού, εξαρτημάτων και τοποθέτησης που δε θα ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ. Ο χρόνος κατασκευής και τοποθέτησης είναι από 6 μήνες έως 1 χρόνο.

Είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση, με άμεσα αποτελέσματα. Θα δουλεύει με φυσική ροή, δεν απαιτείται καθόλου ηλεκτρική ενέργεια, με καλύτερης ποιότητας νερό, αδιάλειπτη παροχή, μηδενικές εκσκαφές και διατάραξη περιβάλλοντος, μικρός χρόνος υλοποίησης του έργου και μικρό κόστος.

Θα λειτουργεί επικουρικά ή μόνιμα και θα μπορεί να ανακουφίζει το δίκτυο του Πηδήματος, χωρίς ποτέ να υπάρχουν διακοπές στην υδροδότηση της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής.

Ούτως η άλλως, το Πήδημα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του από κάθε άποψη και οι εναλλακτικές λύσεις πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».

Της Βίκυς Βετουλάκη