Ο Ευκλής στο Μαίναλο πάνω στα ιστορικά μονοπάτια των αγωνιστών του 1821

Ο Ευκλής στο Μαίναλο πάνω στα ιστορικά  μονοπάτια των αγωνιστών του 1821

Οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής» εξόρμησαν την περασμένη Κυριακή (11/6) στο Νομό Αρκαδίας, για να περπατήσουν στο Μαίναλο, στα ιστορικά μονοπάτια των αγωνιστών του 1821 και σε μονοπάτι – παρακλάδι του Menalon Trail από τη Ζάτουνα, τον Λούσιο ποταμό έως το Παλαιοχώρι και τη Δημητσάνα.

Πριν από την εκκίνηση της πεζοπορίας τους επισκέφθηκαν το ενδιαφέρον Μουσείο του Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα, το οποίο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Ο Μίκης Θεοδωράκης εξορίστηκε στο ορεινό χωριό μαζί με την οικογένειά του κατά την περίοδο της χούντας, ενώ έμεινε εκεί από τον Αύγουστο του 1968 έως το Νοέμβριο του 1969.

Στη Ζάτουνα ο Μίκης Θεοδωράκης μετέτρεψε τον τόπο εξορίας του σε φάρο αντίστασης και δημιουργίας, ενός τεράστιου μουσικού και πολιτικού έργου.

Το μονοπάτι, δυστυχώς, σε πολλά σημεία ήταν κλειστό από την πυκνή βλάστηση, όμως οι πεζοπόροι του Ευκλή αποζημιώθηκαν καθώς έφτασαν στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού, απολαμβάνοντας τη δροσιά των πλατάνων κάτω από το πλινθόκτιστο γεφύρι του Κοντού.

Το μονοπάτι κατέληγε μέσα στο εξαιρετικό Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, το μοναδικό στην Ελλάδα, το οποίο ξεναγεί τον επισκέπτη στην προβιομηχανική τεχνολογία της περιοχής.

Επόμενη πεζοπορική δράση είναι στις 2 Ιουλίου στους Κάτω Αμπελοκήπους, στο «Μονοπάτι των Παλαιών Νερόμυλων» και στο «Φραγκικό Μονοπάτι του Πευκοδάσους», μια διαδρομή ήπια για όλη την οικογένεια.