Ποιους συνάντησαν και τι σχεδιάζουν τα στελέχη της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ

Ποιους συνάντησαν και τι σχεδιάζουν τα στελέχη της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ

Eπαφές με αλυσίδες που δεν συμμετέχουν έως τώρα στο θεσμικό σχήμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα, πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η διοίκηση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξαν συζητήσεις με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Κρητικός, Market In, Βazaar και OK Anytime Markets υπό την προοπτική ένταξής τους στον φορέα εκπροσώπησης των επιχειρήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες συζητήσεις υπήρξαν και με την Θανόπουλος υπό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και η εν λόγω επιχείρηση στην Ένωση. Επικοινωνίες πραγματοποιήθηκαν από πλευράς ορισμένων εκ των επιχειρήσεων αυτών με εκπροσώπους της Ένωσης και με σκοπό να διερευνήσουν τις στοχεύσεις και τον τρόπο λειτουργίας του νέου φορέα. 

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία μίας λίστας προτεραιοτήτων εν είδει καταστατικού χάρτη στη σύσταση του οποίου θα συμβάλλουν όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που ήδη αποτελούν μέλη της Ένωσης, προτείνοντας σημεία ενδιαφέροντος και ενέργειες που σχετίζονται με την προώθηση των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο και χρήσουν διευθέτησης στο πλαίσιο διαλόγου με κυβερνητικούς φορείς, ανεξάρτητες αρχές και λοιπούς θεσμικούς εταίρους. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι όποιες επαφές με εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης θα πραγματοποιηθούν όταν κατασταλάξει το πολιτικό σκηνικό μετά την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στη χώρα. 

Έως αυτή τη στιγμή η Ένωση Σούπερ Μάρκετ έχει πραγματοποιήσει μία τακτική συνέλευση, η οποία επί της ουσίας είχε και τον χαρακτήρα της ιδρυτικής γενικής συνέλευσης, κατά την οποία συστάθηκε το διοικητικό συμβούλιο, χρήζοντας ως γενικό διευθυντή τον απελθόντα διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Φουρλή, Απόστολο Πεταλά και εκλέγοντας τα μέλη της διοίκησης, ήτοι ο Αριστοτέλης Παντελιάδης (Metro-My market) ως πρόεδρος, ο Γιάννης Μασούτης (Δ. Μασούτης) ως αντιπρόεδρος, ο Κώστα Μαυροειδής της Γαλαξίας ως γραμματέας, ο Νίκος Λαβίδας της ΑΒ Βασιλόπουλος ως ταμίας, οι Λάμπρος Παπακοσμάς (Σκλαβενίτης) και Μάρτιν Μπραντεμπούργκερ (Lidl) ως μέλη. 

Μετά τις εκλογές οι συναντήσεις με εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και της κυβέρνησης

Δεδομένης της ρευστότητας στο πολιτικό πεδίο έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, στόχος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας είναι να υπάρχουν συναντήσεις με ανώτατα κλιμάκια διοίκησης ανεξάρτητων αρχών όπως είναι η ΑΑΔΕ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Επιθεώρηση Εργασίας. Ήδη όπως πληροφορούμαστε έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργο Τζιλιβάκη, ενώ επιδίωξη είναι να υπάρξουν αντίστοιχες συναντήσεις με τον Γιώργο Πιτσιλή διοικητή της ΑΑΔΕ αλλά και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Γιάννη Λιανό όπου ήδη έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα από πλευράς της Ένωσης με σκοπό την συνάντηση των δύο πλευρών προς ανταλλαγή θέσεων και απόψεων. 

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα για τις επόμενες κινήσεις από πλευράς του θεσμικού οργάνου των αλυσίδων σούπερ μάρκετ θα γίνει πιο ξεκάθαρη από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπου αναμένεται να υπάρξει και επίσημη ενημέρωση σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρόκειται να ακολουθήσει. 

Απαιτείται ομοφωνία των μελών για όλες τις αποφάσεις

Κομβικής σημασίας στη λήψη όποιων αποφάσεων, είναι ότι με βάση το καταστατικό της Ένωσης, απαιτείται ομοφωνία των συμμετεχόντων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επομένως συμφωνία σε όλα κατά 100%. Πρόκειται για μία παράμετρο που φαίνεται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει δυσχέρειες στη λειτουργία του νεοσύστατου φορέα σε περίπτωση ύπαρξης διαφορετικών θέσεων κάποιου ή κάποιων εκ των μελών της. Από την άλλη η συγκεκριμένη πρόβλεψη έχει ως στόχο να δημιουργήσει έναν συνεκτικό πυρήνα θέσεων και δράσεων, που θα φέρουν την σύμφωνη γνώμη όλων των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν σε αυτήν. 

Σημειώνεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στο διοικητικό συμβούλιο έχουν όλα τα μέλη της ή και αυτά που θα ενταχθούν προσεχώς στην Ένωση. To υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο είναι τριετούς διάρκειας.

Πηγή: capital.gr