Στα φυτώρια του Δήμου Καλαμάτας τα δέντρα από την 23η Μαρτίου

Στα φυτώρια του Δήμου Καλαμάτας τα δέντρα από την 23η Μαρτίου

Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε χθες για τη μεταφορά και μεταφύτευση 4 δέντρων (φίκων) από τη νησίδα της 23ης Μαρτίου, όπου γίνονται τα έργα αναδιαρρύθμισης – αναδιάταξης της περιοχής.

Συγκεκριμένα, τα δέντρα που προχθές κλαδεύτηκαν, χθες αφαιρέθηκαν, μεταφέρθηκαν με προσοχή και μεταφυτεύτηκαν ήδη στα φυτώρια του Δήμου Καλαμάτας. Τα υπόλοιπα δέντρα της νησίδας παραμένουν.

Η απομάκρυνση των 4 δέντρων από τη νησίδα του δρόμου προβλεπόταν στην αρχιτεκτονική μελέτη του έργου «Αναδιάταξη – Αναδιοργάνωση Πλατείας 23ης Μαρτίου», ενώ ο Δήμος με την επίβλεψη και καθοδήγηση γεωπόνων της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών προέβη στη μεταφύτευσή τους.

Να σημειωθεί ότι ήδη από τη μελέτη προβλέπεται ενίσχυση του πρασίνου στη νησίδα, αλλά και στην Πλατεία 23ης Μαρτίου, η οποία θα διευρυνθεί κατά ένα στρέμμα περίπου, και θα φυτευτούν επιπλέον δέντρα και θάμνοι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται να φυτευτούν γιακαράντα, γρεβιλέες, ιβίσκοι, φίκοι, μανόλιες και φωτίνιες, ενώ σε παρτέρια θα μπουν δάφνες και σχίνοι.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το έργο «Αναδιάταξη – Αναδιοργάνωση Πλατείας 23ης Μαρτίου», που είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020», με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 1.452.500 ευρώ και συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Ανάδοχος είναι η εταιρεία ΔΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΤΕ με μέση έκπτωση 23,67%.

Το έργο εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και αναμένεται τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου να ολοκληρωθεί η α’ φάση, με την παράδοση του νότιου τμήματος της οδού.

Τις ημέρες αυτές εξελίσσεται η πλακόστρωση του πεζοδρομίου, ενώ θα συνεχιστεί και η τοποθέτηση των κυβόλιθων. Θα ακολουθήσει η β’ φάση με την αποξήλωση του υφιστάμενου κυκλικού κόμβου και την κατασκευή νέου νοτιότερα.