Σταύρος Τουφεξής: Η φωτογραφία ως διέξοδος από την καθημερινότητα

Σταύρος Τουφεξής: Η φωτογραφία ως διέξοδος  από την καθημερινότητα

Η πρώτη ατομική έκθεσή του φιλοξενείται στο art cafe «Κούνιες» στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας μέχρι και τις 25 Ιουνίου

Όσοι συγκαταλέγονται στο κοντινό περιβάλλον του Σταύρου Τουφεξή, θεωρούν ως το «επόμενο βήμα» της πολυετούς ενασχόλησής του με την τέχνη της φωτογραφίας το να φτάσει στο σημείο να παρουσιάσει την πρώτη του ατομική έκθεση.

Οι υπόλοιποι, όσοι τον γνώριζαν, δηλαδή, με την παλαιότερη ιδιότητά του, αυτή του διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας και ταξίαρχου, εκπλήσσονται με αυτή τη δημιουργική συνέχεια έπειτα από την αποστρατεία του από το Σώμα.

Ο ίδιος, συνεχίζοντας το χόμπι που ξεκίνησε το 1994 πιο εντατικά, ως μέσο εκτόνωσης από το επαγγελματικό άγχος και ως διέξοδο από την πίεση της καθημερινότητας, είναι σε θέση πλέον να έχει μια μεγάλη συλλογή από καλλιτεχνικά φωτογραφικά «κλικ» που προέκυψαν μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Έχοντας επιλέξει δέκα από αυτά που ξεχωρίζει, με θέμα τις ελληνικές αρχαιότητες στο σήμερα, και θέτοντας παράλληλα τον άνθρωπο στο επίκεντρο των λήψεών του, επιχειρεί να αναδείξει «πώς “δένουν” αυτά τα διαχρονικά μνημεία με το σημερινό άνθρωπο, με τι ματιά τα περιεργαζόμαστε, τι εισπράττουμε περιδιαβαίνοντας ανάμεσά τους».

-Πείτε μας πώς προέκυψε η πρώτη σας ατομική έκθεση φωτογραφίας στην Καλαμάτα…

Είμαι μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας τους τελευταίους μήνες, είδα ότι έχει πολύ ενδιαφέρον ο χώρος και μου άρεσε γιατί συγχρωτίζομαι και με άλλους φωτογράφους, ανταλλάσσουμε απόψεις, δημιουργούμε διάφορα projects. Πάνω σε αυτό, είδα ότι μέλη της ομάδας έκαναν διάφορες εκθέσεις, κι έτσι μου προτάθηκε να κάνω κι εγώ μία.

Προσωπική έκθεση δεν είχα ξανακάνει, παρότι είχα συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας παλαιότερα. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν διστακτικός, γιατί όλα αυτά τα χρόνια, λόγω πρότερου επαγγελματικού βίου, ήμουν συνέχεια σε έκθεση και επαφή με τον κόσμο, οπότε είχα επιλέξει τα τελευταία χρόνια να μην είμαι ιδιαίτερα εκτεθειμένος. Δύσκολα θα αποφάσιζα να κάνω μια τέτοια έκθεση υπό άλλες συνθήκες. Παρόλα αυτά, με έπεισαν και τα υπόλοιπα μέλη για να το αποφασίσω.

-Τι σας εμπνέει περισσότερο να φωτογραφίζετε;

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο να φωτογραφίζω είναι η άγρια φύση. Ζώα, πουλιά, τοπίο. Το προφανές θα ήταν να κάνω μια έκθεση πάνω σε αυτό. Παρ’ όλα αυτά το άφησα για κάποια άλλη φορά, αφού πριν από ένα χρόνο έτυχε να φωτογραφίσω μέσα στην Αρχαία Ολυμπία ένα θέμα που μου άρεσε. Τότε κυριάρχησα αλλιώς το τι μου άρεσε φωτογραφικά, αφού θεώρησα ότι θα είχε ενδιαφέρον να δω πώς είναι οι άνθρωποι «αλλιώς», περιδιαβαίνοντας μέσα στα αρχαία.

Παράλληλα, μου αρέσει να φωτογραφίζω ανθρώπους με βάση την καθημερινότητα και τα επαγγέλματά τους.

Μόλις τράβηξα την πρώτη μου φωτογραφία και είδα ότι ήταν αυτό που περίμενα, το συνέχισα. Είτε με φίλους είτε με γνωστούς ή αγνώστους που γνωριστήκαμε στη συνέχεια, έβγαλα αρκετά έργα, και στη συγκεκριμένη έκθεση έχω επιλέξει δέκα από αυτά.

-Οι λήψεις προέρχονται αποκλειστικά από τη Μεσσηνία ή έχετε «βγει» κι εκτός των ορίων της;

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί στην Αρχαία Μεσσήνη, στην Αρχαία Ολυμπία και στη Νεμέα.

Δεν έχω δώσει τίτλο στην έκθεση, αφού ο καθένας μπορεί να την ερμηνεύσει όπως θέλει. Η βασική μου ιδέα ήταν μια περιδιάβαση στο χρόνο και στους αρχαιολογικούς χώρους με δεδομένη την ανθρώπινη παρουσία!

-Τι σημαίνει για εσάς η φωτογραφία;

Η φωτογραφία για μένα είναι «ανάσα». Έχω δύο πράγματα που με ηρεμούσαν ανέκαθεν: τη φωτογραφία και το διάβασμα. Ήταν οι ισορροπίες μου στην τρομακτική πίεση της δουλειάς. Όταν είμαι έξω και φωτογραφίζω, και κυρίως όταν είμαι πάνω στα βουνά, χαλαρώνω, βλέπω τη ζωή αλλιώς. Είναι και μια πρόκληση όλο αυτό, αφού μπαίνω σε μια διαδικασία να διαβάσω και να μάθω διάφορα νέα πράγματα για τη φύση και όλα όσα την αποτελούν.

-Σχεδιάζετε το μέλλον; Ποια τα επόμενά σας βήματα;

Δεν είμαι επαγγελματίας, και ούτε η έκθεση αυτή έχει κάποια επαγγελματική χροιά. Είναι καθαρά ερασιτεχνική. Είναι καθαρά για την τέρψη και ευχαρίστησή μας: να τη δουν φίλοι και γνωστοί, να ακούσω τις γνώμες τους.

Τα σχέδιά μου, λοιπόν, είναι να συνεχίσω να φωτογραφίζω τη φύση που μου αρέσει, αλλά και κάποια σχέδια για το εξωτερικό που έχω στο μυαλό μου να πάω για φωτογράφιση λίγο αργότερα…

*Η έκθεση φωτογραφίας είναι ανοιχτή για το κοινό τις ώρες λειτουργίας του cafe.

Της Χριστίνας Μανδρώνη