Στην Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας

Στην Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας

Στην Καλαμάτα έφτασε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενημερωθεί για το ναυάγιο και τις εξελίξεις.

Ο κ. Τσίπρας αρχικά επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο ενώ στη συνέχεια τις αποθήκες που παραμένουν οι διασωθέντες.

Μετά τις παραπάνω επισκέψεις δήλωσε τα εξής:
Θέλω να πω και δύο λόγια για το συμβάν αυτό καθαυτό, όχι δύο λόγια, να θέσω κάποια κρίσιμα ερωτήματα  που ζητάνε απαντήσεις.

Όταν βλέπει κανείς, βλέπουν οι αρχές, προσεγγίζουν οι αρχές, εντοπίζουν οι αρχές ένα υπέρφορτο πλοίο με 700 και πλέον ανθρώπους έτοιμο να βυθιστεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ποια είναι τα πρωτόκολλα αυτά της frontex, πρωτόκολλα που ακολουθούνε και οι ελληνικές αρχές, που δεν επιβάλλουν τη διάσωσή του αλλά το αφήνουν να συνεχίσει την πορεία του; Αρκεί η διαβεβαίωση -αν έγινε- του υποτιθέμενοι καπετάνιου, προφανώς διακινητή, ο οποίος προφανώς και θα αρνήθηκε διάσωση γιατί ήξερε  ότι αν επέμβουν οι αρχές θα συλληφθεί;

Δεν θέλω να επιρρίψω καμιά ευθύνη στους άντρες και τις γυναίκες του λιμενικού σώματος, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Ίσα ίσα είναι αυτοί που έσωσαν ανθρώπους, που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες, είναι εδώ νύχτα μέρα.

Θέλω όμως να θέσω καίρια ερωτήματα για το ποια είναι τα πρωτόκολλα, ποια πολιτική ακολουθείται και είναι ερωτήματα νομίζω που δεν οφείλουμε να τα απαντήσουμε απέναντι στα κόμματα, στις πολιτικές δυνάμεις, αλλά απέναντι στον πολιτισμό μας και στον ανθρωπισμό μας. Γιατί αν δεν τα απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα καίρια, θα κάνουμε ένα τριήμερο πένθος, αλλά απλά θα προετοιμάζουν την επόμενη τραγωδία».

Επόμενος σταθμός του πρώην πρωθυπουργού πριν αναχωρήσει για την Αθήνα ήταν το Νοσοκομείο Καλαμάτας.