Συλλήψεις για ναρκωτικά: Καλλιεργούσαν στο Αγρίνιο, πωλούσαν στη Λακωνία

Συλλήψεις για ναρκωτικά:  Καλλιεργούσαν στο Αγρίνιο, πωλούσαν στη Λακωνία

Άλλη μια μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, εξαρθρώνοντας εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας καλλιεργούσαν φυτά κάνναβης και διακινούσαν χασίς και κοκαΐνη σε Αθήνα, Λακωνία και Αγρίνιο.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν επτά άτομα, μέλη της εγκληματικής ομάδας, και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και το -κατά περίπτωση- αδίκημα παράβασης της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 10 κιλά κάνναβης.

Συλλήψεις
Την υπόθεση δούλευαν επί πολλούς μήνες οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αττικής, της Λακωνίας και της Αιτωλοακαρνανίας από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος Μεσσηνίας, του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου.

Συνελήφθησαν ένας 35χρονος που κατηγορείται ως αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, ένας 49χρονος, ένας 24χρονος, ένας 22χρονος που κατοικούν στην Αθήνα, δίδυμα αδέλφια 23 ετών από τη Σκάλα Λακωνίας κι ένας 68χρονος από το Αγρίνιο

Από την έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και επιστημονικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι δράστες (τουλάχιστον από το προηγούμενο καλοκαίρι κι εντονότερα από φέτος τον Ιανουάριο) δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κάνναβης και κοκαΐνης, σε περιοχές της Αττικής, της Λακωνίας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ηγετικό μέλος ήταν ο 35χρονος.

Καλλιεργούσαν στο Αγρίνιο
Οι ποσότητες κάνναβης προέρχονταν από φυτεία στην Αιτωλοακαρνανία που καλλιεργούσε ο 68χρονος και στη συνέχεια, μέσω των υπόλοιπων μελών, διοχετεύονταν στους Νομούς Αττικής και Λακωνίας.

Συγκεκριμένα, ο 24χρονος, που αποτελούσε το «συνδετικό κρίκο» στη δράση της εγκληματικής ομάδας στους Νομούς Αττικής και Λακωνίας, προμηθευόταν ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης από τον 35χρονο και τον 49χρονο. Στη συνέχεια τις πωλούσε στα λοιπά μέλη της ομάδας κι αυτά με τη σειρά τους τις διακινούσαν σε πελάτες τους έναντι χρημάτων.

Η τιμή πώλησης για το χασίς ήταν 7 ευρώ το γραμμάριο, ενώ για την κοκαΐνη 80-100 ευρώ το γραμμάριο. Σε πολλές δε αγοραπωλησίες πήγαιναν έχοντας μαζί τους όπλα.

Επιπρόσθετα, τα μέλη μετά την παραλαβή των ποσοτήτων, για τη μετάβασή τους στους τόπους απόκρυψης ή στα σπίτια τους, χρησιμοποιούσαν ταξί, για να αποτρέψουν τυχόν παρακολούθηση από την αστυνομία.

Προκειμένου δε να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, οι δράστες χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία έτερων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες επικοινωνούσαν με προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Δέκα κιλά χασίς
Τα ξημερώματα της Τρίτης, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σε σπίτια και άλλους χώρους των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ποσότητες κάνναβης συνολικού βάρους 10.753,8 γραμμαρίων, κοκαΐνη συνολικού βάρους 9,7 γραμμαρίων, μικροποσότητα κατεργασμένης κάνναβης, τύπου σοκολάτα, κουτί με σπόρους κάνναβης συνολικού βάρους 1.059 γραμμαρίων, 15 σπόροι κάνναβης, 5 μαχαίρια, 70 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 67 κροτίδες, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, μια ράβδος, μία δυναμίτιδα μετά θρυαλλίδας, 7 καπνογόνα, μία 1 φωτοβολίδα, 6 ζυγαριές ακριβείας, 10 κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 1.805 ευρώ, που κατασχέθηκε ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Από τη συνολική δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και εκ των κατασχεθέντων, εκτιμάται ότι τα προσδοκώμενα κέρδη που θα αποκόμιζε η οργάνωση κυμαίνονται από 180.000 έως 220.000 ευρώ.

Η έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Της Βίκυς Βετουλάκη