Τιμήθηκε στην Κοινότητα Κεφαλινού η μνήμη του Ηλία Κορμά και των παλικαριών του

Τιμήθηκε στην Κοινότητα Κεφαλινού η μνήμη του Ηλία Κορμά και των παλικαριών του

Τη μνήμη του αντιστράτηγου Ηλία Κορμά και των παλικαριών του (Κεφαλιναίους και Ιθωμίτες) που θυσιάστηκαν στη Μάχη του Μανιακίου στις 20 Μαΐου 1825, τίμησε ο Δήμος Μεσσήνης την Κυριακή 4 Ιουνίου, με την τέλεση τρισαγίου στη θέση όπου βρίσκεται η προτομή του, στην Κοινότητα Κεφαλινού, γενέτειρα του ήρωα.

Το τρισάγιο τέλεσε μπροστά στην προτομή του αντιστράτηγου Ηλία Κορμά, ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ενώ η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Μεσσήνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Κεφαλιναίων «Η Πρόοδος».

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο επισμηναγός ιπτάμενος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος Φώτιος Φωτακίδης ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Αθανάσιος Χριστόπουλος ως εκπρόσωπος των Σωμάτων Ασφαλείας, ο αρχιπυροσβέστης Νεκτάριος Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλινού Ιωάννης Δαβίλλας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζερμπισίων Δημήτριος Κλεφτόγιαννης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ρευματιάς Αναστάσιος Ζαμπάρας, η εκπρόσωπος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Αλεξάνδρα Κατσαρού και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κεφαλιναίων «Η Πρόοδος» Παναγιώτης Κορμάς.

Ακολούθησε δε το προσκλητήριο νεκρών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μεσσήνης τόνισε ότι με την εν λόγω εκδήλωση αποδίδεται τιμή στους ήρωες που θυσιάστηκαν με στόχο την απελευθέρωση της πατρίδας, προσθέτοντας ότι η μέρα αποτελεί αφορμή για σκέψη και προβληματισμό και «μας ενώνει με το ιστορικό παρελθόν του τόπου μας». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Δημοτική Αρχή μελετά την αναβάθμιση των εκδηλώσεων που αφορούν στις σπουδαίες προσωπικότητες της ελληνικής Επανάστασης του τόπου, τον Ηλία Κορμά, τον οπλαρχηγό Δημήτρη Παπατσώνη και τον επίσκοπο Μεσσήνης Ιωσήφ Ανδρούσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου των απανταχού Κεφαλιναίων «Η πρόοδος» ευχαρίστησε το Δήμο Μεσσήνης και τους φορείς που συντέλεσαν, με την τελετή αυτή, στην ανάδειξη της μορφής και της προσφοράς του Κορμά και των συμπολεμιστών του.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Χρήστου, με τίτλο «Ο Ηλίας Κορμάς, πρωταγωνιστής στη μάχη του Μανιακίου (20 Μαΐου 1825)».

Στην ομιλία του ο κ. Χρήστου αναφέρθηκε στον αγώνα του Ηλία Κορμά και επισήμανε την προσφορά όλων των Κοντοβουνίων συναγωνιστών του.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, για πρώτη φορά φέτος και έπειτα από πρόταση του Γεωργίου Κορμά του Αναστασίου, έγινε ηχητική παρουσίαση της ιστορίας του Ηλία Κορμά με την πορεία του από το Κεφαλινού στο Μανιάκι, σε κείμενο και αφήγηση του συγγραφέα Γεωργίου Κουρκούτα και τεχνική επιμέλεια του Ιωάννη Μουτσούλα.

Το ιστορικό δημοτικό τραγούδι «Του Φλέσσα η μάνα…» ερμήνευσε η καθηγήτρια και μουσικός Βασιλική Βουτέλη, μέλος του Συλλόγου Αινούντες. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Δημοτική Φιλαρμονική, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσήνης, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Αγία Τριάδα» και «Παράδεισος» Καλαμάτας «Παναγιώτης Κεφάλας».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, επίσης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Αδαμόπουλος, οι υποψήφιοι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Δημήτρης Αθανασακόπουλος, Μπάμπης Μακρής, Δημήτρης Γαλιάτσος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Σπύρος Κοντοθανάσης και Ελένη Τσέλιου-Μουρούφα, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού Γιώργος Δαβίλλας, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και κάτοικοι της περιοχής.

Τις προσφωνήσεις έκανε η αρχισμηνίας Σοφία Κορμά, απόγονος του τιμώμενου ήρωα, ενώ τελετάρχης ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεσσήνης, Νίκος Ρούτσης.