Το καλοκαίρι ξεκινά με Μαυροβούνιο

Το καλοκαίρι ξεκινά με Μαυροβούνιο

Είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της πρώτης μέρας του καλοκαιριού και η ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας έχει συγκεντρωθεί για να ξεκινήσει μια καινούρια περιπέτεια, μια 5ήμερη εξόρμηση στο Μαυροβούνιο, ή αλλιώς Monte Negro στα λατινικά ή Crna Gora στην τοπική γλώσσα.

Ζωηρές συνομιλίες, γέλια και ενθουσιασμός, ανταλλαγή νέων μεταξύ των παλιότερων γνώριμων μελών και καλωσόρισμα των καινούριων συμμετασχόντων. Το ταξίδι μας, λοιπόν, ξεκινά!

Μικρές σύντομες στάσεις για να επιβιβαστούν και τα τελευταία μέλη της παρέας, 41 στο σύνολο. Μέσα σε αυτούς και η Πωλίνα Ορφανίδου, που μαζί με τον Γιώργο Στεφανούρη οργάνωσαν εξαιρετικά αυτό το ταξίδι, συμπεριλαμβάνοντας πλήθος δραστηριοτήτων, με γνώμονα πρώτα απ’ όλα την ασφάλεια των ορειβατών και πεζοπόρων.

Η μέρα χαράζει και μας βρίσκει πριν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Λίγη ώρα αργότερα φτάνουμε στο ιστορικό Αργυρόκαστρο. Εκεί, περιηγηθήκαμε στα πλακόστρωτα δρομάκια, παρατηρήσαμε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της πόλης και ανηφορίσαμε προς το κάστρο. Η γραφική παλιά πόλη με εξέπληξε ευχάριστα. Είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ως “σπάνιο δείγμα καλά διατηρημένης Οθωμανικής πόλης”.

Διασχίζουμε την Αλβανία με κατεύθυνση προς το Βορρά. Σύντομη στάση στην όμορφη λίμνη Σκόδρα – η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων –, μια λίμνη μοιρασμένη σε δύο χώρες, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Αμέσως μετά, περάσαμε τα σύνορα του Μαυροβουνίου.

Από την πρώτη στιγμή, θετικά συναισθήματα με κατέκλυσαν. Παντού πράσινο! Τα χωριά σαν κρυμμένα ανάμεσα στα δέντρα, με όμορφα σπίτια με έναν δικό τους χαρακτήρα. Ο δρόμος στενός, “επαρχιακός”, όπως θα λέγαμε, αλλά η διαδρομή κατά μήκος της δαντελωτής ακτογραμμής με θέα την Αδριατική θάλασσα, ξεκούραζε το μάτι και το μυαλό. Πρώτο αξιοθέατο το πρώην ψαροχώρι και νυν τουριστικό θέρετρο Σβέτι Στέφαν ή Άγιος Στέφανος. Μια χούφτα πέτρινα κτίσματα, όμορφα ακουμπισμένα σε ένα τόσο δα μικρό νησάκι, ενωμένο στην ακτή με μια λωρίδα γης. Σύντομα φτάσαμε στην Μπούντβα, την πόλη που θα χρησιμοποιούσαμε σαν ορμητήριο για τις διάφορες δραστηριότητες.

Οι δραστηριότητες της δεύτερης μέρας έλαβαν χώρα στο βουνό και Εθνικό Πάρκο Lovcen. Ξεκινήσαμε με επίσκεψη και ξενάγηση στο σπήλαιο Lipa και συνεχίσαμε με πεζοπορία στο «Mονοπάτι των Λύκων». Μια ευχάριστη διαδρομή μέσα στο δάσος με τις πανύψηλες οξιές, καθώς και με ανοιχτά σημεία με θέα την Αδριατική θάλασσα. Αργότερα, 408 σκαλοπάτια μας οδήγησαν στην κορυφή του λόφου που δεσπόζει το μαυσωλείο του Peter II Petrovic Njegos, με την υπέροχη πανοραμική θέα να μας ανταμείβει. Η ημέρα έκλεισε στην πρώην Βασιλική Πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου την Cetinje ή αλλιώς Κετίγνη, μια μικρή, γοητευτική πόλη με άφθονο πράσινο.

Την 3η μέρα μεταβήκαμε στην πόλη Κότορ, έναν από τους ωραιότερους οχυρωμένους μεσαιωνικούς οικισμούς της Αδριατικής, που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μια ομάδα περίπου 20 ατόμων αναρριχήθηκαν – κάνοντας via ferrata – στην απότομη πλαγιά του λόφου που σκεπάζει την πόλη. Έμεινα λίγο να παρακολουθήσω την προετοιμασία της ομάδας, μια κάπως χρονοβόρα διαδικασία, διότι ο Γιώργος και η Πωλίνα βοηθούσαν όλους με προσοχή και λεπτομέρεια να φορέσουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό ασφαλείας. Οι φωτογραφίες που είδαμε στην συνέχεια ήταν πολύ εντυπωσιακές, σου έκοβαν την ανάσα!

Έφυγα για να περιηγηθώ στην περιτοιχισμένη πόλη με τον έντονα βενετσιάνικο αέρα. Τα λιθόστρωτα στενά με οδήγησαν σε πέτρινα αρχοντικά του 17oυ και 18oυ αιώνα, πλατείες, μπαρόκ και αναγεννησιακές εκκλησίες. Αργότερα ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη, με τον ξεναγό να μας ταξιδεύει σε αλλοτινούς χρόνους. Μια μικρή ομάδα συνέχισε την ξενάγηση στο κάστρο του Κότορ, αφού ανέβηκαν τα 1.350 σκαλοπάτια και απόλαυσαν τη θέα στον κόλπο του Κότορ, Boka Kotorska. Η μέρα τελείωσε με μια σύντομη ξενάγηση στην παλιά πόλη της Μπούντβα.

Την επόμενη ημέρα η ομάδα ακολούθησε διαφορετικές δραστηριότητες. Κάποιοι πεζοπόρησαν στο Εθνικό Πάρκο Durmitor, κοντά στο ορεινό χωριό Zabljak, ενώ κάποιοι άλλοι προτίμησαν να επισκεφθούν την γειτονική πόλη της Κροατίας, Ντουμπρόβνικ. Εντυπωσιακές εικόνες τόσο από την πεζοπορία στο δάσος και γύρω από τις λίμνες με φόντο τις βουνοκορφές όσο και από την κροατική μεσαιωνική πόλη με τα επιβλητικά τείχη.

Η επιστροφή στην Καλαμάτα κύλησε με ανταλλαγή εμπειριών και εντυπώσεων από αυτό το υπέροχο ταξίδι που περιελάμβανε τα πάντα· φύση, δραστηριότητα, ιστορία, πολιτισμό, αλλά και καινούριες γνωριμίες με τόσο ενδιαφέροντες ανθρώπους. Και όπως συμβαίνει στο τέλος κάθε όμορφου ταξιδιού, τέθηκαν διάφορες προτάσεις για το επόμενο πολυήμερο ταξίδι με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας.

Εις το επανιδείν!

Της Χρύσας Τζούμη
Μέλους του ΕΟΣ Καλαμάτας