Τριφυλία: Συμμορία έκλεβε σπίτια ηλικιωμένων αφού μάθαινε για αυτούς

Τριφυλία: Συμμορία έκλεβε σπίτια ηλικιωμένων αφού μάθαινε για αυτούς

Με σύστημα και οργανωμένα διέπραττε κλοπές σε σπίτια ηλικιωμένων στην ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων ομάδα πέντε ατόμων, η δράση της οποίας αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. Ήδη έχουν εξιχνιασθεί οκτώ περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ένας 38χρονος Έλληνας με μια 19χρονη από τη Βουλγαρία συγκέντρωναν πληροφορίες για τα θύματά τους, που ήταν πάντα ηλικιωμένα άτομα, και μετά μαζί με έναν 34χρονο Έλληνα και έναν 32χρονο από το Πακιστάν έκαναν τις διαρρήξεις. Η δε 43χρονη Αλβανή φίλη του 34χρονου Έλληνα συμμετείχε στην απόκρυψη των κλοπιμαίων στο σπίτι που διέμεναν. Όλοι τους είναι κάτοικοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών αυτών

Μάθαιναν για τα θύματα
Στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι η ομάδα των 5 ατόμων, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023 έως και το Μάρτιο, συγκρότησε εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών.

Συγκεκριμένα, ο 34χρονος μαζί με τον 32χρονο, τον 38χρονο και τη 19χρονη, σε διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν τις κλοπές, ενώ ο 38χρονος και η 19χρονη ήταν αυτοί που επέλεγαν τους παθόντες, κυρίως ηλικιωμένα άτομα, κατοπτεύοντας παράλληλα τις οικίες τους, προκειμένου να διαπιστώσουν την απουσία τους ή την επίσκεψη συγγενών ή άλλων ατόμων. Στη συνέχεια η 43χρονη συμμετείχε στην απόκρυψη των κλοπιμαίων, στην κοινή της οικία με τον 34χρονο.

Οι κλοπές
Οι κλοπές και οι απόπειρες που εξιχνιάσθηκαν ότι έχουν διαπράξει είναι οι εξής:

-Στις 23 Ιανουαρίου, στα Φιλιατρά, κατά τις απογευματινές ώρες διέρρηξαν παράθυρο οικίας, αλλά έγιναν αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή

-Στις 24 Ιανουαρίου, στα Φιλιατρά, διέρρηξαν άλλη οικία, αλλά και πάλι έγιναν αντιληπτοί και έφυγαν

-Από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου, στη Χοχλαστή Γαργαλιάνων, διέρρηξαν εξοχική οικία και αφαίρεσαν ένα κοπτικό μηχάνημα ξύλων, έναν αφυγραντήρα, διάφορα εργαλεία και ελαιόλαδο, συνολικής αξίας 500 ευρώ

-Από 3 έως 8 Φεβρουαρίου, στο Μάραθο Γαργαλιάνων, διέρρηξαν οικία και αφαίρεσαν επτά τενεκέδες με ελαιόλαδο, ένα κονταροπρίονο, ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, έναν ηλεκτρικό τροχό και μια γεννήτρια βενζίνης, η οποία είναι και η μόνη που βρέθηκε και αποδόθηκε

-Από 3 έως 8 Φεβρουαρίου, στο Μάραθο Γαργαλιάνων, διέρρηξαν οικία και αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα άγνωστης αξίας

-Από 1 έως 2 Μαρτίου, στον Αγρίλη, αφαίρεσαν από σπίτι τρεις τηλεοράσεις, ένα αλυσοπρίονο, έναν τροχό, 100 κιλά ελαιόλαδο, ένα φούρνο μικροκυμάτων, ένα φουρνάκι, κλινοσκεπάσματα και διάφορα άλλα αντικείμενα

-Από 8 έως 12 Μαρτίου, στη Χώρα, διέρρηξαν σπίτι, το ερεύνησαν, αλλά δεν πήραν κάτι

-Από 9 έως 12 Μαρτίου, στη Χώρα, μπήκαν σε σπίτι και αφαίρεσαν χρυσαφικά και χρήματα, αξίας 4.000 ευρώ.

Από την εγκληματική τους δράση είχαν αφαιρέσει, μεταξύ άλλων, χρυσαφικά, ηλεκτρικές συσκευές, εργαλεία, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που είχαν αποκομίσει ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.

Σε έρευνες που διεξήχθησαν στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε κινητά τηλέφωνα.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε αρμοδίως, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

Της Βίκυς Βετουλάκη