Αναβιώνοντας την Προφητεία του Γρύπα με τις Μελωδίες της αρχαίας λύρας

Αναβιώνοντας την Προφητεία του Γρύπα  με τις Μελωδίες της αρχαίας λύρας

Στο πλαίσιο του θερινού εκπαιδευτικού προγράμματος αρχαιολογίας, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου παρουσιάζει ένα μοναδικό μουσικό δρώμενο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και τίτλο «Αναβιώνοντας την Προφητεία του Γρύπα με τις Μελωδίες της αρχαίας λύρας», στο αμφιθέατρο στην Navarino Agora του Navarino Waterfront το Σάββατο 8 Ιουλίου στις 8.00 το βράδυ.

Το δρώμενο είναι βασισμένο στην Αρχαιολογική Ιστορία της Δρ. Εύης Παπαδοπούλου «Η Προφητεία του Γρύπα» που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη των ευρημάτων που συνδέονται με το ανάκτορο του Νέστορα, στη Χώρα. Συγκεκριμένα, η ιστορία βασίστηκε στον ασύλητο λακκοειδή τάφο ενός πολεμιστή, ο οποίος εντοπίστηκε το 2015 από τους καθηγητές Jack Davis και Sharon Stocker του Πανεπιστημίου Cincinnati, στον Άνω Εγκλιανό, κοντά στο ανάκτορο του Νέστορα, στην Πύλο και χρονολογείται στο 1500 π.Χ. (www.griffinwarrior.org).

Η Δρ. Εύη Παπαδοπούλου και ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης θα ταξιδέψουν το κοινό, μέσα από αφήγηση, πρωτότυπη μουσική και τραγούδια σε αρχαία ανακατασκευασμένη λύρα, σε ένα ένδοξο παρελθόν, όπου αοιδοί τραγουδούσαν ανδραγαθήματα ηρώων στα συμπόσια των μυκηναϊκών ανακτόρων, άρχοντες έφταναν στα πέρατα του κόσμου και ιέρειες υμνούσαν τη δύναμη της Μητέρας Θεάς.

Να σημειωθεί πως το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” – ΙΚΒΚΚ είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 2011 προς τιμήν των Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Σκοπός του είναι να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από την υποστήριξη και προώθηση σχετικών δράσεων. Το Ίδρυμα σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη τοπικών δομών της Μεσσηνίας. Δραστηριοποιείται δε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη, στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον, αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς, καθώς και οργανισμούς των πεδίων αυτών.