Διάσπαρτη εύφλεκτη… ύλη στην Καλαμάτα

Διάσπαρτη εύφλεκτη… ύλη στην Καλαμάτα

2.500 ειδοποιητήρια για… χορταριασμένα οικόπεδα

Οι επικίνδυνες καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα και στο Δήμο Καλαμάτας έχουν “ανάψει κόκκινο” στις υπηρεσίες του. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη σύσκεψη υπό το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο στο Δημαρχείο.

Κατά τη διάρκειά της τέθηκαν θέματα που άπτονται του συντονισμού των υπηρεσιών για τη βέλτιστη αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς, αλλά και την πρόληψη μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις.

Όπως επισημάνθηκε, στα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά τη χώρα μετέχουν και πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Μεσσηνία, ενώ στην περιοχή μας υπάρχει συνεχής επίβλεψη και κάλυψη μετά και την ενίσχυση του Δήμου Καλαμάτας με πυροφύλακες, οι οποίοι επιτηρούν τον Ταΰγετο και τη Μαραθόλακκα. Επίσης, συνεπικουρούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες του Δήμου. Οι δεξαμενές είναι γεμάτες με νερό, ενώ οι εργολάβοι παραμένουν σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να παρέμβουν με τα μηχανήματά τους.

“Ραβασάκι” σε ιδιοκτήτες οικοπέδων

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, από τη Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών έχουν ήδη αποσταλεί 2.500 ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες οικοπέδων να τα καθαρίσουν.

Το 70% ανταποκρίνεται και καθαρίζει την αυτοφυή βλάστηση, ωστόσο έχουν επιβληθεί και 15 πρόστιμα.

Όπως επισημάνθηκε, όταν εγκυμονεί κίνδυνος για ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιάς σε ακαθάριστο οικόπεδο ή όταν δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής και τότε ο εργολάβος μπαίνει αμέσως στα οικόπεδα και τα καθαρίζει. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών, επιβάλλονται πρόστιμα. Υπογραμμίστηκε, επίσης, η ανάγκη να κόβονται τα κλαδιά δέντρων από οικόπεδα ιδιωτών που προεξέχουν σε δρόμους και δυσκολεύουν την επέμβαση της Πυροσβεστικής σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίστηκε η καλή συνεργασία Πυροσβεστικής και Δήμου Καλαμάτας, που διευκολύνεται από το γεγονός ότι ο Δήμος είναι πολύ καλά οργανωμένος σε επίπεδο πρόληψης, επιτήρησης και ετοιμότητας, αλλά και επιχείρησης στο πεδίο, κάτι που υπογραμμίστηκε από τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στη διευρυμένη σύσκεψη συμμετείχαν ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, πύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, αντιπύραρχος Παναγιώτης Παπανικολάου, η υποδιοικήτρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, επιπυραγός Σοφία Μπομπόνη, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος και Αναστάσης Σκοπετέας, διευθυντικά στελέχη των Υπηρεσιών Γεωτεχνικών, Καθαριότητας και Οχημάτων, Τεχνικών Έργων, ο επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας ΟΑΚ4×4 Μεσσηνίας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.

Στη διάσκεψη συμφωνήθηκε ότι ανάλογες δραστηριότητες θα συνεχιστούν για την αντιπυρική προστασία του Δήμου Καλαμάτας.