Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης «Η γιαγιά μου» της Φωτεινής Λουριδά – Μούντανου

Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης «Η γιαγιά  μου» της Φωτεινής Λουριδά – Μούντανου

Τα εγκαίνια της 1ης εικαστικής έκθεσης της Φωτεινής Λουριδά- Μούντανου θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Ιουλίου, στις 9.00 το βράδυ, στην αίθουσα φίλων μουσικής «Αρμονία» στο σιδηροδρομικό σταθμό Καλαμάτας.

Εκεί θα μιλήσει ο εγγονός της και σκηνοθέτης Γιώργος Λουριδάς για το ζωγραφικό project που ξεκίνησαν μαζί από το 2020, ενώ θα προβληθεί και ένα μικρό ταινιάκι, όπου κινηματογραφήθηκε η πορεία της κατασκευής των έργων.

Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Η γιαγιά μου είναι από την Καλαμάτα, Φωτεινή Λουριδά (το γένος Μούντανου) και δεν ήταν ποτέ της ζωγράφος. Έφτιαχνε κάποια κεντήματα σε καμβά στο παρελθόν, αλλά δεν το συνήθιζε να ζωγραφίζει.

Από το 2020 και μετά αποφασίσαμε παρέα να ξεκινήσουμε το εγχείρημα “ζωγραφική”.

Η γιαγιά μου γεννήθηκε το 1934. Σε αυτή την έκθεση θα δείτε τα στάδια της ζωγραφικής της από το 2020 ως το 2023, και όλους τους πειραματισμούς της με διάφορα υλικά (κάρβουνο, στυλό, τέμπερες, ακρυλικά).

Οι πίνακες εκτίθενται παρέα με φωτογραφίες από τη ζωή της. Σε συνδυασμό με τους πίνακες, προβάλλεται ένα video όπου καταγράφηκε η διαδικασία της δημιουργίας των έργων με τη συνοδεία μουσικής.

Η έκθεση απεικονίζει την προσπάθεια ενός ανθρώπου να κρατήσει επαφή με την πραγματικότητα, όπως τη βίωνε κάποτε, αλλά και την προσπάθεια των οικείων του, ώστε να μην αλλοιωθεί η εικόνα που έχουν σχηματίσει γι’ αυτόν. Από μεριάς μου, είναι μια προσπάθεια να βιώσω σκηνές που έχω ζήσει κοντά της.

Σκοπός της έκθεσης “η γιαγιά μου” είναι να αναδείξει μνήμες και εικόνες χαμένες στα μονοπάτια ενός μυαλού που έζησε σημαντικά γεγονότα (πρόωρη ορφάνια, πόλεμο, απώλεια αδερφού από ατύχημα).

Ελπίζω πως μέσα από την έκθεση θα φωτιστούν και θα επαναπροσδιοριστούν τα κίνητρα της ανάγκης μας για έκφραση.

Προσωπικά, μου άλλαξε τον τρόπο που σκέφτομαι καλλιτεχνικά και με έκανε να ξανασκεφτώ τους λόγους που ασχολούμαι με την τέχνη».

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό για όλες τις ημέρες, ως τις 30 Ιουλίου (απογευματινές ώρες).