Εντυπωσιακή ξενάγηση στα Μεσογειακά Μονοπάτια Μηναγίων

Εντυπωσιακή ξενάγηση  στα Μεσογειακά Μονοπάτια Μηναγίων

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην πρώτη πεζοπορική ξενάγηση στο νέο Φραγκικό Μονοπάτι Πευκοδάσους, μήκους 6,5 χλμ., του δικτύου Μεσογειακών Μονοπατιών Μηναγίων που βρίσκεται στον ιστορικό οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου-Νέστορος. 

Η πράσινη εκδήλωση έλαβε χώρα την Κυριακή 2 Ιουλίου και οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, ενώ συμμετείχαν ο Σύλλογος Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής», καθώς και πολλοί περιπατητές από την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Μεσσηνίας.

Η πεζοπορική ξενάγηση ξεκίνησε από το Φραγκικό Κάστρο Molines, που βρίσκεται σε οχυρό λόφο με εντυπωσιακή θέα και το οποίο πρόσφατα καθαρίστηκε, ενώ στη συνέχεια οι πεζοπόροι απόλαυσαν τη μαγευτική διαδρομή σπάνιας βιοποικιλότητας που διαπερνά το μοναδικό αυτοφυές μεσογειακό πευκοδάσος της Νότιας Μεσσηνίας. 

Ακολούθως, οι περιπατητές είχαν μια μικρή ανάπαυλα στη σκιά του εντυπωσιακού μνημειακού πεύκου που έχει σημανθεί με επετειακή ετικέτα στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης», καθώς υπήρξε μάρτυρας της πρώτης αντίστασης των Ελλήνων έναντι των Τουρκοαιγυπτίων (Μάχη Κάτω Μηναγίων) και η οποία πρόσφατα χαρακτηρίστηκε δημόσια εορτή τοπικής σημασίας.

Στη συνέχεια, οι πεζοπόροι ξεναγήθηκαν στο μικρό Μονοπάτι Παλιών Νερόμυλων με την εντυπωσιακή δενδρώδη βλάστηση, τους ερειπωμένους υδρόμυλους και τον ιστορικό καταρράκτη «Παλιόμυλου». 

Ακολούθως, οι περιπατητές δροσίστηκαν στην ιστορική κρήνη του οικισμού (Λιμπιά) που βρίσκεται στη σκιά αιωνόβιας βελανιδιάς και είδαν από κοντά την ανθισμένη γηραιότερη λυγαριά της Ελλάδας που βρίσκεται εντός του οικισμού, ενώ ενημερώθηκαν για το εν λόγω δίκτυο μονοπατιών από τις σχετικές πινακίδες που βρίσκονται στην είσοδο του οικισμού. 

Τέλος, ο όμιλος αυτοκινήτων 4Χ4 του οικισμού της Καλλιθέας πρόσφερε παγωμένα νερά στους πεζοπόρους, ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια των ντόπιων κατοίκων για να έρθει εις πέρας η πεζοπορική ξενάγηση.

Το επόμενο ραντεβού εδόθη για το φθινόπωρο, με μια μοναδική παραποτάμια ξενάγηση σε μια νέα διαδρομή οργιώδης βλάστησης που θα συνδέει τα εν λόγω δύο μονοπάτια, που θα καθαριστεί σύντομα και θα ενταχθεί στο δίκτυο Μεσογειακών Μονοπατιών Μηναγίων.