Επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας

Επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας

Σε αυτοψία στο εργοτάξιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας προέβη χθες το πρωί η υπουργός Πολιτισμού. Εκεί, το υπουργείο Πολιτισμού εκτελεί το έργο “Εκσυγχρονισμός και αποκατάσταση του Αρχαιολογικού Μουσείου του Δήμου Πύλου-Νέστορος», προϋπολογισμού 2.812.000 ευρώ, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020.

Μετά την αυτοψία η κα Μενδώνη δήλωσε: “Με αφορμή τη σημερινή μας (σ.σ. χθεσινή) παρουσία στην έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, επισκεφθήκαμε το εργοτάξιο του Μουσείου της Xώρας. Είναι ένα έργο το οποίο, όπως θα θυμάστε οι περισσότεροι, παρακολουθώ συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Πραγματικά, αισθάνομαι πολύ μεγάλη χαρά που το Μουσείο προχωρεί και το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του, ώστε ανακαινισμένο, με νέα έκθεση και μαζί με την επέκτασή του (χάρη στην πολύ σημαντική χορηγία του Ιδρύματος Κολοκυθά –Σταματελοπούλου), να αποδοθεί στους δημότες, στους πολίτες της Μεσσηνίας και, φυσικά, στους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής.

Το Μουσείο φιλοξένησε στο παρελθόν και θα φιλοξενήσει και στη νέα του έκθεση μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα, τα οποία χαρακτηρίζουν και τεκμηριώνουν τη Μυκηναϊκή Εποχή στην περιοχή.

Το οικοδομικό σκέλος προχωρεί ικανοποιητικά. Η μουσειολογική μελέτη ήδη έχει ολοκληρωθεί. Εκκρεμεί η έγκριση της μουσειογραφικής, η οποία προγραμματίζεται να εισαχθεί στο Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου εντός του Ιουλίου. Ακολουθεί η δεύτερη οικοδομική φάση με την επέκτασή του.

Θέλω να ευχαριστήσω, από καρδιάς, τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, με τον οποίο, την προηγούμενη τετραετία, είχαμε εξαιρετική συνεργασία. Χάρη και στη δική του βούληση το έργο της αποκατάστασης του Μουσείου εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Πελοποννήσου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κωνσταντίνα Κολοκυθά –Σταματελοπούλου για την ευγενική χορηγία της. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ανταποκρίνονται απολύτως στο έργο τους. Ευχαριστώ όλες και όλους.”

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόοδο του συνόλου των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις στοχεύσεις του υπουργείου για την περιοχή, η κα Μενδώνη δήλωσε: “Αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία εξελίσσονται έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 16.000.000 ευρώ, από το τρέχον ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και εθνικούς πόρους της Περιφέρειας ή του υπουργείου, σε σύμπραξη μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων.

Η εικόνα που έχω είναι ότι τα έργα εξελίσσονται καλά. Χρειάζεται μία επιτάχυνση των έργων στην Περιστεριά, αλλά και στους θολωτούς τάφους, ώστε να αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς η απορροφητικότητά τους».