Φοιτητική στέγη: Απλησίαστα τα ενοίκια της Καλαμάτας

Φοιτητική στέγη: Απλησίαστα τα ενοίκια της Καλαμάτας

Τρίτη Λυκείου, μια χρονιά δύσκολη για τους μαθητές που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις: διάβασμα, άγχος και λίγος ελεύθερος χρόνος, με στόχο την εισαγωγή σε κάποιο πανεπιστήμιο.

Πρώτη μεγάλη στιγμή οι εξετάσεις, έπειτα οι βαθμολογίες και κάπου εκεί αρχίζουν τα σχέδια των υποψηφίων, που προσπαθούν μέσα από τις περσινές βάσεις να δουν σε ποια σχολή μπορούν να εισαχθούν, ενώ ακολουθεί το μηχανογραφικό και, τέλος, η σημαντικότερη στιγμή μετά τις εξετάσεις, οι βάσεις.

Πλέον οι νέοι φοιτητές ξέρουν σε ποιο πανεπιστήμιο θα σπουδάσουν και μαζί με τους δικούς τους πονοκεφαλιάζουν για την εύρεση σπιτιού, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο νοικοκυριό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο εξόδων.

Βέβαια, υπάρχουν και οι επιτυχόντες που θα επιλέξουν ή, στη χειρότερη, θα αναγκαστούν να σπουδάσουν σε κάποιο τμήμα της πόλης τους, αφού είναι γεγονός ότι οι σπουδές εκτός «πατρικού» είναι για πολλές οικογένειες οικονομικά δυσβάσταχτες.

Καλαμάτα
Όσοι, λοιπόν, εισαχθούν σε τμήματα της Καλαμάτας και δε ζουν εδώ, θα πρέπει να αναζητήσουν σπίτι, εκτός αν τηρούν τα κριτήρια και μείνουν στη Φοιτητική Εστία, με τις θέσεις βέβαια να είναι περιορισμένες.

Κι εδώ εμφανίζεται η βραχυχρόνια μίσθωση
Είναι, λοιπόν, γεγονός ότι φοιτητική στέγη στην πόλη της Καλαμάτας είναι δύσκολο να βρεθεί, ειδικά σε λογικές τιμές, αφού πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επιλέξει τη βραχυχρόνια μίσθωση, τόσο σε σπίτια που θα ήταν ιδανικά για φοιτητές όσο και σε μεγαλύτερα σπίτια που αναζητούν οικογένειες.

Η επιλογή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, βέβαια, είναι δικαίωμα των ιδιοκτητών και κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει, ενώ να σημειωθεί ακόμα ότι υπάρχουν και τα σπίτια που μπορεί κάποιος να νοικιάσει με τον όρο να τα αφήσει από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο (για να δοθούν για βραχυχρόνια μίσθωση).

Τα νούμερα
Σύμφωνα με πίνακες που δημοσίευσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, και όσον αφορά στη Μεσσηνία, προκύπτει ότι το β’  τρίμηνο του 2022 η τιμή ανά τετραγωνικό ήταν 5.83 ευρώ, ενώ πλέον, για την ίδια περίοδο, φέτος έχει φτάσει στα 7.14 ευρώ, αύξηση δηλαδή 22.5%.

Το στεγαστικό επίδομα
Να σημειωθεί πως μέχρι την Πέμπτη 3 Αυγούστου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος ύψους 1.500 ευρώ. Αν πρόκειται για περίπτωση συγκατοίκησης, το ποσό ανεβαίνει στα 2.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής εφαρμογής, στο: https://stegastiko.minedu.gov.gr.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκαν από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση