Η Καλαμάτα επιλέχτηκε για το «Intelligent Cities Challenge 2023-25»

Η Καλαμάτα επιλέχτηκε για το  «Intelligent Cities Challenge 2023-25»

Πρωτοπόρος πόλη στη διττή μετάβαση

Το Intelligent Cities Challenge (ICC) – μια πρωτοβουλία με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG GROW και EISMEA) – ανακοίνωσε ότι η Καλαμάτα επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στο σημαντικό πρόγραμμα υποστήριξής της.

Η πόλη θα ξεκινήσει τώρα το διετές ταξίδι της για να δημιουργήσει μια αποτελεσματική στρατηγική και να αναπτύξει καινοτόμες λύσεις που θα την τοποθετήσουν στην πρώτη γραμμή της πράσινης και της ψηφιακής διττής μετάβασης μέσω της Τοπικής Πράσινης Συμφωνίας.

Το πρόγραμμα ICC θα βοηθήσει τις πόλεις να αξιοποιήσουν τη δύναμη των τεχνολογιών αιχμής, βελτιώνοντας παράλληλα την οικονομική τους ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική ανθεκτικότητα και την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.

Θα λάβουν υψηλής ποιότητας, προσαρμοσμένη καθοδήγηση, υποστήριξη ειδικών, πρόσβαση σε συμβουλευτικά δίκτυα και δίκτυα αντίστοιχων πόλεων, καθώς και εργαλεία ανάπτυξης ικανοτήτων, για να οδηγήσουν την πόλη τους πιο κοντά στη διττή μετάβαση.

ICC Announcement Visual

Μιλώντας σχετικά η κα Ελευθεριάδου, Head Cities and Proximity Team, DG GROW στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε: «Οι πόλεις είναι η καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομίας που χτυπά. Η νέα φάση του Intelligent Cities Challenge προσφέρει στις πόλεις την πρώτη ευκαιρία να εμφανιστούν στο χάρτη ως Ευρωπαϊκή Ευφυής Πόλη και να μετατρέψουν τις φιλοδοξίες τους για τη βιωσιμότητα και τις τεχνολογικές τους ανάγκες σε δράση, ειδικά λανσάροντας τις δικές τους Τοπικές Πράσινες Συμφωνίες σε όλα τα τμήματα της πόλης και με τοπικές επιχειρήσεις.

Αυτά θα βάλουν τις πόλεις σας σταθερά στην πορεία προς την πραγματοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Βιομηχανικού Σχεδίου Πράσινης Συμφωνίας, ενώ θα κλιμακωθεί η μηδενική βιομηχανία μηδενικών εκπομπών της Ευρώπης».

Θ. Βασιλόπουλος: Η Καλαμάτα πρωτοπορεί, πρωταγωνιστώντας στις εξελίξεις

Με αφορμή δε την ένταξη της πόλης στη δράση Intelligent Cities Challenge, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε: «Με χαρά και ικανοποίηση ως Δήμος Καλαμάτας ανακοινώνουμε μία ακόμα σπουδαία επιτυχία της πόλης. Μία επιτυχία που έρχεται ως συνέχεια της επιλογής μας και ένταξής μας έπειτα από αξιολόγηση στο δίκτυο Intelligent Cities Challenge της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Intelligent Cities Challenge είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει να δώσει την ικανότητα στις πόλεις να κινηθούν προς μια πιο ψηφιακή οικονομία, προσανατολισμένη στις υπηρεσίες, με χαμηλές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και η οποία θα υποστηρίζεται από μια κοινωνία βασισμένη στη γνώση και την επαναπροσαρμογή των δεξιοτήτων.

Οι πόλεις που επελέγησαν, ανάμεσά τους και η Καλαμάτα, για τα επόμενα δύο χρόνια θα λάβουν δωρεάν υποστήριξη για την ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών με στόχο να γίνουν πιο πράσινες, πιο βιώσιμες και πιο έξυπνες.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που εξελίσσεται στο Δήμο Καλαμάτας με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία 4 χρόνια, μία προσπάθεια με σχέδιο και πρόγραμμα που αποδίδει συγκεκριμένα αποτελέσματα και θέτει τις βάσεις για όλα εκείνα που στοχεύουμε να κάνουμε τα επόμενα χρόνια, υπηρετώντας πάντα την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αίτηση του Δήμου στην πρωτοβουλία αυτή υποστήριξε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κάτι που ήταν σημαντικό, καθώς για την υλοποίηση των στόχων του Προγράμματος ο Δήμος θα πρέπει να συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς και τους επαγγελματίες της πόλης.

Επίσης, σημαντικό μέρος του έργου αυτού θα αναλάβουν οι ίδιοι οι τοπικοί φορείς και κυρίως το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το οποίο θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην κινητοποίηση του εμπορικού κόσμου της πόλης. Να αναφέρω ότι η αρχική ομάδα εργασίας για το Intelligent Cities Challenge έχει την ακόλουθη σύνθεση:

Από το Δήμο Καλαμάτας ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης και ο προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Βασίλης Διονυσόπουλος και από το Επιμελητήριο, ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Σταύρος Στούπας. Η Καλαμάτα πρωτοπορεί, πρωταγωνιστώντας στις εξελίξεις».

Να σημειωθεί πως στην προηγούμενη έκδοση του ICC (2020-2022) προορίζονταν 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ για τις δράσεις των πόλεων του ICC και 247 εκατομμύρια ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές πηγές αξιοποιήθηκαν, γεγονός που βοήθησε στη διευκόλυνση 336 δράσεων που είχαν προγραμματιστεί από τις 136 Βασικές Πόλεις.

Αυτή η νέα έκδοση θα βασιστεί στην επιτυχία του προηγούμενου προγράμματος ICC (2020-22) και του Digital Cities Challenge (2018-20) και θα παρέχει ένα εκτεταμένο δίκτυο υψηλού προφίλ, σταθερό πλαίσιο μεθοδολογίας και ισχυρούς μηχανισμούς υποστήριξης.