Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κινηματογράφου για παιδιά

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το θερινό  εκπαιδευτικό πρόγραμμα κινηματογράφου για παιδιά

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο θερινό κινηματογραφικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας από 10 έως 14 ετών στο Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου στα Φιλιατρά. Το μουσείο φιλοξένησε από τις 18 έως 24 Ιουνίου είκοσι μαθητές και μαθήτριες από διάφορα σχολεία της ευρύτερης περιοχής, που είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στον κόσμο του κινηματογράφου μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την καταξιωμένη σκηνοθέτρια και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Εύα Στεφανή.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την τέχνη του επιχρωματισμού φωτογραφιών του Πάνου Ηλιόπουλου και να συμμετάσχουν σε ένα σύντομο εργαστήριο με θέμα τις τεχνικές του κολάζ και του φωτογράμματος, εμπνευσμένο από τις φωτογραφίες του ίδιου. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα σχετικά με τη χρήση καμερών, μικροφώνων, συσκευών εγγραφής ήχου, ενώ αναλύθηκαν οι βασικές αρχές για γυρίσματα και μοντάζ. Στη συνέχεια τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τα βασικά στοιχεία του κινηματογράφου και του ντοκιμαντέρ, όπως η σκηνοθεσία και συμμετείχαν σε εργαστήρια σεναρίου, γυρισμάτων και μοντάζ, με στόχο να δημιουργήσουν τα δικά τους ντοκιμαντέρ. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα πολύτιμα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου και να συνομιλήσουν με κατοίκους της περιοχής, καταγράφοντας μέσω τεχνικών βίντεο μικρές και μεγάλες ιστορίες που αφηγούνται την εξέλιξη του τόπου στο πέρασμα του χρόνου. Στο τέλος δημιουργήθηκαν τέσσερα ντοκιμαντέρ με θέματα και υλικό που προέκυψε από τους μαθητές κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα οποία θα προβληθούν σε διάφορα φεστιβάλ, σε όλη την Ελλάδα.

Το θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», ύστερα από την πολυετή συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Oxbelly, που ιδρύθηκε από τον παραγωγό Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο. Το Oxbelly διοργανώνει ξεχωριστά, καινοτόμα εργαστήρια κάθε χρόνο στη Μεσσηνία για Έλληνες και διεθνείς δημιουργούς από το χώρο του  κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της λογοτεχνίας,  αφιερωμένα στο διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από την ανταλλαγή ιδεών, εμβάθυνσης της τέχνης και διεύρυνσης του καλλιτεχνικού ορίζοντα.