Καλαμάτα: Η κεντρική παιδική χαρά παραμένει επικίνδυνη περιμένοντας την ανάπλαση

Καλαμάτα: Η κεντρική παιδική χαρά παραμένει επικίνδυνη περιμένοντας την ανάπλαση

Πραγματικά δεν ξέρουμε πόσες φορές έχουμε γράψει για τη συγκεκριμένη παιδική χαρά, αλλά αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε, αφού η κατάσταση είναι, τουλάχιστον, τραγική και όσο πάει και χειροτερεύει.

Αναφερόμαστε στην κεντρικότερη παιδική χαρά της Καλαμάτας, ανάμεσα στις οδούς Νέδοντος και Αρτέμιδος, η οποία με βάση ανακοινώσεις του 2017 (!) εντάσσεται στο πακέτο ανάπλασης των οδών Κολοκοτρώνη, Σφακτηρίας κ.λπ.

Η συγκεκριμένη ανάπλαση ξεκίνησε τελικά από την οδό Σφακτηρίας το 2021 και πλέον, έστω και με καθυστερήσεις, κοντεύει να ολοκληρωθεί, σε επίπεδο πάντα δρόμων. Όμως, από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε σχεδόν τίποτα στην παιδική χαρά, που μάλλον έχει αποφασιστεί να ολοκληρωθεί στο τέλος.

Να σημειωθεί ότι κάποιοι είχαν την ιδέα να κάνουν σποραδικά εργασίες, που ουσιαστικά έκαναν την εν λόγω παιδική χαρά ακατάλληλη. Μάλιστα, υπήρξε σχετική ταμπέλα στην είσοδο που ανέγραφε ότι απαγορεύεται η είσοδος, όμως τελικά η παιδική χαρά δεν έκλεισε ποτέ και έτσι καθημερινά συνέχισαν και συνεχίζουν παιδιά να παίζουν στο συγκεκριμένο χώρο, με την ταμπέλα απαγόρευσης «να έχει φύγει» εδώ και καιρό.

Σύμφωνα δε με την περιβόητη μελέτη, οι εργασίες που προβλέπονται να γίνουν δεν είναι και τίποτα εξωπραγματικές (δεν προβλέπεται καν τάπητας) και είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχουν πραγματοποιηθεί τόσους μήνες ή, έστω, δεν τις άφησαν για το τέλος, χωρίς να κάνουν την παιδική χαρά επικίνδυνη.

Τι προβλέπει η μελέτη
Ακολουθεί το κείμενο όπως το αναφέρει η μελέτη και δείχνει τι θεωρητικά είναι να γίνει στο σημείο: «Πρόκειται να ανακατασκευασθεί η μοναδική παιδική χαρά που βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμάτας, στο καλυμμένο τμήμα του Νέδοντα, έναντι της οδού Κολοκοτρώνη. Η συγκεκριμένη παιδική χαρά, που λόγω της θέσης της αποτελεί χώρο ο οποίος δέχεται καθημερινά εκατοντάδες παιδιά και γονείς, χρήζει άμεσης βελτίωσης. Πρόκειται να αντικατασταθούν μέρος των υφισταμένων οργάνων, μέρος της περίφραξης, παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, ενώ θα προστεθούν στέγαστρο και βρύση».

Από τα παραπάνω έχουν γίνει αποσπασματικά κάποια, όπως η αλλαγή της περίφραξης, που όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, με τη νότια πλευρά να είναι «στον αέρα», τη δυτική να είναι χαμηλή, άρα άκρως επικίνδυνη αφού ένα παιδί μπορεί εύκολα να βγει στην οδό Αρτέμιδος, ενώ όλη η νέα περίφραξη στο πάνω μέρος είναι με κάθετα σίδερα, κάτι που είναι επίσης επικίνδυνο για τα παιδιά.

Μεταξύ δε των άλλων εργασιών απομακρύνθηκαν τα «σχοινιά» κι εκεί είναι να μπουν άλλα παιχνίδια. Κάποια τοποθετήθηκαν, αλλά τα υπόλοιπα κάπου στη διαδρομή «χάθηκαν».

Δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί και αν αφήνουν το έργο να παραδοθεί λίγο πριν από τις εκλογές, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα έπρεπε εδώ και μήνες να έχει τελειώσει, διαφορετικά να μην είχε πειραχθεί καθόλου μέχρι να αποφάσιζαν να ασχοληθούν αποκλειστικά με το συγκεκριμένο έργο.

Τελικά, η συγκεκριμένη παιδική χαρά είναι ανοιχτή ή κλειστή για το κοινό; Κι αν είναι κλειστή γιατί δεν υπάρχει κάποια σήμανση;

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση