Καλαμάτα: Προληπτικά μέτρα προστασίας λόγω καύσωνα

Καλαμάτα: Προληπτικά μέτρα προστασίας λόγω καύσωνα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τις επόμενες ημέρες η χώρα μας και την περιοχή μας θα επηρεαστεί από ένα σφοδρό κύμα καύσωνα.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-07-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-07-2023) και το Σάββατο (15-07-2023). 

Σε εφαρμογή σχετικών Εγκυκλίων των συναρμόδιων Αρχών, ο Δήμος Καλαμάτας ως οφείλει λαμβάνει έκτακτα μέτρα προστασίας για πολίτες και εργαζομένους στο Δήμο λόγω καύσωνα. Για το λόγο αυτό σήμερα, Τρίτη 11 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο για τον συντονισμό των δράσεων και τη λήψη προληπτικών μέτρων.

ΛΗΨΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΥΣΩΝΑ

Στο πλαίσιο της προστασίας των ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ο Δήμος Καλαμάτας προσφέρει δροσιά σε κλιματιζόμενους χώρους ευθύνης του.

Συγκεκριμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να καταφύγουν στο Α΄ ΚΑΠΗ, οδός Μπούτση 1, τηλ. 27210 95655, Β΄ ΚΑΠΗ (ωράριο λειτουργίας: 10:30 – 20:00), οδός Παμίσου 20-22 (θέση Κουφού Ελιές), τηλ. 27210 21426 (ωράριο λειτουργίας: 10:30 – 20:00), στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ενώ σε ετοιμότητα για φιλοξενία αστέγων εφόσον απαιτηθεί είναι διαθέσιμα και τα Δημοτικά Υπνωτήρια. Ανοιχτά θα είναι και τα Κοινοτικά Καταστήματα. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται, επίσης, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Δήμου Καλαμάτας στα τηλέφωνα 2721092100 και 2721086322.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επίσης, για τους εργαζόμενους στο Δήμο, υπάρχει αναπροσαρμογή του ωραρίου όσων απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, για λόγους προστασίας της υγείας τους στη διάρκεια της εργασίας.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Όσον αφορά την αποφυγή πυρκαγιών εφαρμόζονται οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, με το Δήμο να είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων περιστατικών.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ 

 • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
 • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
 • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
 • Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
 • Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.
 • Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
 • Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
 • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

 ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ

 • Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
 • Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.
 • Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
 • Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ 

 • Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στην μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.
 • Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.
 • Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
 • Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.