Μανιατάκειο Ίδρυμα: Μεταφορά της έδρας του στην Κορώνη

Μανιατάκειο Ίδρυμα: Μεταφορά της έδρας του στην Κορώνη

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων του Μανιατάκειου Ιδρύματος στην Κορώνη, στην οποία πρόκειται να μεταφερθεί και η έδρα του.

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα, πιστό στους στόχους και τις αρχές του, συνεχίζει τη συστηματική ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής παρουσίας της Μεσσηνιακής Καστροπολιτείας στη διαχρονική πορεία του Ελληνισμού και τον εντοπισμό, την ανάδειξη και την διεθνοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας μέσα από τρεις πυλώνες δράσεων: πολιτιστικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές.

Στις ανακαινισμένες αίθουσες του Ιδρύματος θα λειτουργήσει ψηφιακή δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία θα περιλαμβάνει, εκτός από βιβλία επιστημονικού ενδιαφέροντος, λογοτεχνικά βιβλία, καθώς και παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Επίσης, θα υπάρχουν κι όσα βιβλία αναφέρονται στη Μεσσηνία, και ιδιαίτερα στο Δήμο Πύλου-Νέστορος.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται βιβλία του πολυγραφότατου και πολυβραβευμένου αρχαιολόγου, ιστορικού καθηγητού Πέτρου Θέμελη, γνωστός για τις ανασκαφές στην αρχαία Ελευθέρνα Ρεθύμνου, αλλά κυρίως για την ανασκαφή και αναστήλωση της Αρχαίας Μεσσήνης, βιβλία του καθηγητή Andrea Nanetti, και πολλά άλλα συγγράμματα, καθώς και μία σειρά από πονήματα Μεσσήνιων λογοτεχνών και εκδόσεις του Ιδρύματος.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλες οι δραστηριότητες του Ιδρύματος, έγινε επέκταση των κτηριακών του εγκαταστάσεων στο γειτονικό αρχοντικό κτήριο που ανήκε στην οικογένεια Ταρσούλη, όπου και θα δοθεί στην αίθουσα το όνομα «Αίθουσα Ταρσούλη».

Η αίθουσα θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις και δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου, όπως εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές εκδηλώσεις, φιλοσοφικές διαλέξεις και άλλες.

Για το μήνα Ιούλιο, δε, έχουν προγραμματιστεί μία σειρά εκδηλώσεων, όπως εκπαιδευτική επίσκεψη των φοιτητών της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής & Καναδά, παρουσίαση του βιβλίου του Ελευθερίου Περρωτή «Διαθήκες Κορώνης Μεσσηνίας της Οθωνικής Περιόδου (1836-1862)» και έκθεση ζωγραφικής τού χαράκτη Τάκη Κατσουλίδη.