Μεσσηνία: Σοβαρά προβλήματα σε αγροτικά προϊόντα από τον καύσωνα

Μεσσηνία: Σοβαρά προβλήματα σε αγροτικά προϊόντα από τον καύσωνα

«Σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή των αποξηραμένων σύκων στις  συκοπαραγωγικές περιοχές των Νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας» διαπιστώνει η ΣΥΚΙΚΗ, έπειτα από αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τις ακραίες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο. Συγκεκριμένα, σε χθεσινή ανακοίνωση της ΣΥΚΙΚΗΣ σημειώνεται: «Η ΣΥΚΙΚΗ, σε συνέχεια των επικρατουσών καιρικών συνθηκών  του τελευταίου δεκαημέρου με ακραίες  θερμοκρασίες, που αγγίζουν τους 45οC, προβαίνει καθημερινά σε αυτοψίες μέσω του Γεωτεχνικού της Τμήματος και διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή των αποξηραμένων σύκων στις  συκοπαραγωγικές περιοχές των Νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας.

Μετά τα ανωτέρω εστάλη σχετικό ενημερωτικό έγγραφο  στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, καθώς και αντίστοιχη ενημέρωση στους δημάρχους όλων των παραπάνω περιοχών συκοκαλλιέργειας, για την ενεργοποίηση της διαδικασίας αναγγελίας ζημιάς με το πέρας του φαινομένου, δηλώνοντας προς όλους τους ανωτέρω ότι το επιστημονικό γεωτεχνικό προσωπικό της ΣΥΚΙΚΗΣ παραμένει στη διάθεση όλων των υπηρεσιών προς τη διευκόλυνση του έργου τους».

Σταφίδα και αμπέλια
Επίσης, σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου σημειώνονται τα εξής: «Τεράστια καταστροφή έχουν υποστεί αμπέλια και σταφίδες από περονόσπορο που έπληξε τα κλήματα. Συγκεκριμένα, η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε “μαύρη” κορινθιακή σταφίδα και αμπέλια πάνω από 50%, σε ορισμένες περιοχές είναι ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να μην πάρουν μέτρα θωράκισης για αυτές τις ασθένειες, αφού είναι ασύμφορο το κόστος και γνωρίζοντας ότι και η φετινή χρόνια θα τους βάλει μέσα.

Έχουν πληγεί καλλιέργειες αμπελιών σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, με την καταστροφή να αγγίζει το 90%, ενώ σε πολλές περιοχές της Κορινθίας αλλά και της Αργολίδας, λόγω μεγάλης έλλειψης νερού και σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές τιμές, που φτάνουν στα 60 ευρώ την ώρα, πέρα από τη μειωμένη, βγαίνουν ακόμα και εκτός παραγωγής καλλιέργειες».

Δήμος Καλαμάτας: Αναγγελία ζημιάς λόγω υψηλών θερμοκρασιών
Τέλος, ο Δήμος Καλαμάτας εξέδωσε ανακοίνωση χθες το μεσημέρι, με την οποία καλεί όσους παραγωγούς υπέστησαν ζημιά από τον καύσωνα, να ενημερώσουν τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ από σήμερα 25 έως 28 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Δήμου σημειώνεται: «Όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά από τις υψηλές θερμοκρασίες το διάστημα 22-24 Ιουλίου 2023 στη φυτική παραγωγή στο Δήμο Καλαμάτας, καλούνται να ενημερώσουν τους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ από σήμερα έως και την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023».

Φώτο αρχείου