Νέοι όροι και νέοι φόροι στο Airbnb

Νέοι όροι και νέοι φόροι στο Airbnb

Σχέδιο για ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Όπως έχει αποδειχτεί, σύμφωνα και με πρόσφατα ρεπορτάζ του “Θ”, η κατάσταση ενοικίασης κατοικιών στην Καλαμάτα είναι… εφιαλτική, αφού βάσει των στοιχείων υπάρχει μια αύξηση της τάξης πλέον του 20%. Αυτό, βεβαίως, αντανακλάται και στη φοιτητική στέγη, τώρα που εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές έρχονται στην πόλη για τις σπουδές τους. Φυσικά, το όλο φαινόμενο δεν ταλαιπωρεί μόνο την Καλαμάτα, αλλά έχει αποκτήσει πανελλήνιες διαστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και ενδεχομένως στη φορολογία για περίπου 145.000 κατοικίες στην Ελλάδα φέρνει στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση.

Η μεγέθυνση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τα έσοδα του Δημοσίου σχεδόν να δεκαπλασιάζονται σε διάστημα τεσσάρων ετών και να διαμορφώνονται σήμερα στα 530 εκατομμύρια ευρώ, οδηγεί την κυβέρνηση σε πρόσθετες παρεμβάσεις με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου, αλλά και να αποφευχθούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα σε όσους αναζητούν ακίνητο για μακροχρόνια μίσθωση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση, με την κυβέρνηση ωστόσο να βάζει στο τραπέζι το διαχωρισμό φυσικών και νομικών προσώπων. Επί της ουσίας, να διαχωριστούν οι διαχειριστές από τους ιδιοκτήτες που έχουν ένα ή δύο ακίνητα.

Παράλληλα, όπου απαιτηθεί, να θεσπισθεί ανώτατο όριο ημερών κατά τις οποίες θα μπορεί να διατίθεται ετησίως ένα ακίνητο για βραχυχρόνια μίσθωση (σε συνεργασία με Δήμους).

Σε αυτή την περίπτωση, το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, αλλά ουδέποτε εκδόθηκε σχετική υπουργική απόφαση που να ορίζει χρονικά όρια και περιορισμούς ως προς τον αριθμό των κατοικιών που μπορεί κάθε ιδιοκτήτης να διαθέτει για βραχυχρόνια μίσθωση.

Α.Π.