ΠΑΣΟΚ: “Γόρδιος δεσμός” η Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΠΑΣΟΚ: “Γόρδιος δεσμός”  η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με τις εθνικές εκλογές να αποτελούν παρελθόν, το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ο συντονιστής της επιτροπής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, Κώστας Σκανδαλίδης, ξεκαθάρισε ότι σε επίπεδο Περιφερειών το κόμμα θα κινηθεί με αυτόνομες καθόδους υποψηφίων. Αιτιολόγησε, μάλιστα, την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να υποδείξει τους δικούς της υποψήφιους στις 13 Περιφέρειες της χώρας, επισημαίνοντας τα πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει η ψήφος στις περιφερειακές εκλογές.

Στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται τις τοπικές εκλογές ως μεσοσταθμό μεταξύ των πρόσφατων εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ, είναι η ανοδική τάση του ΠΑΣΟΚ που καταγράφηκε στις εθνικές κάλπες να αποτυπωθεί και στις περιφερειακές, ενισχύοντας το αφήγημα της «αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Διαφορετική είναι η προσέγγιση, όμως, στην επιλογή των υποψήφιων δημάρχων. Σύμφωνα με ο δημοσίευμα, σε αυτή την περίπτωση δε θα δοθούν επίσημα χρίσματα. Η θέση του κόμματος είναι πως οι τοπικές κοινωνίες είναι αρκετά ώριμες, γνωρίζουν τα πρόσωπα και αποφασίζουν χωρίς κομματικά κριτήρια

Εξαιρέσεις αναμένεται να υπάρξουν στους μεγάλους Δήμους της χώρας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Πάτρα, όπου η ψήφος έχει περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παράσχει στήριξη σε συγκεκριμένους υποψηφίους.

Νερό, πάντως, στο μύλο της σχετικής συζήτησης ήρθε να βάλει και η ανάρτηση του Θόδωρου Μαργαρίτη, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου και επικεφαλής της Ανανεωτικής Αριστεράς του ΠΑΣΟΚ.

Στην ανάρτησή του ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναζητήσει «ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής σε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις ώστε να υπάρξει μάχη ανατροπής».

Το έμπειρο στέλεχος, μάλιστα, πρόσθεσε πως το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να προέρχεται από το ευρύτερο προοδευτικό Κέντρο, έτσι ώστε «να δοθεί η δυνατότητα υποστήριξης και από τους απογοητευμένους φίλους της Ν.Δ., οι οποίοι βλέπουν τα χάλια της πόλης».

Οι Περιφέρειες
Στο μέτωπο των Περιφερειών, εκεί που, όπως προαναφέρθηκε, το ΠΑΣΟΚ δεν αναζητά συνεργασίες, αλλά θα κινηθεί αυτόνομα, τα ονόματα που έχουν κλειδώσει είναι του Χρήστου Παπαστεργίου στην Κεντρική Μακεδονία, της Γεωργίας Ζεμπελιάδου στη Δυτική Μακεδονία και του νυν περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνεται αναφορά στο πρόσωπο της Κατερίνας Ταγαρά, η οποία ήταν υποψήφια βουλευτής στην Κορινθία, αλλά υπάρχει και το θέμα των περιφερειακών συμβούλων που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ αλλά έχουν εκλεγεί με το συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη.

Αν το κόμμα της πρώτης ελάσσονος αντιπολίτευσης στη Βουλή επιμείνει στην επιλογή της διακριτής καθόδου στις περιφερειακές εκλογές, τότε θα πρέπει να αναμένονται αντιδράσεις από τους/τις περιφερειακούς/ες συμβούλους του κ. Τατούλη.
Α.Π.