Πόλη – καμίνι και η Καλαμάτα έδειξαν τα στοιχεία του Meteo

Πόλη – καμίνι και η Καλαμάτα  έδειξαν τα στοιχεία του Meteo

Πρόκειται για το μεγαλύτερο καύσωνα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα

Δεκαπέντε ημέρες είχε διάρκεια ο καύσωνας που έληξε την περασμένη Τετάρτη, 26 Ιουλίου και σύμφωνα με το meteo, είναι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα. Το κύμα καύσωνα που είχε τρεις φάσεις έφερε ρεκόρ και θερμοκρασίες άνω των 46 βαθμών Κελσίου.

Σε διάγραμμα που δημοσίευσε το Meteo παρουσιάζεται ο αριθμός των σταθμών όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37°C και τους 40°C, ενώ υπήρξαν τρεις φάσεις: η πρώτη στην αρχή του καύσωνα από τις 12 μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η δεύτερη (η οποία ήταν και ισχυρότερη) από τις 18 μέχρι τις 23 Ιουλίου και η τρίτη από τις 23 μέχρι τις 26 Ιουλίου, με τις δύο τελευταίες ημέρες, 25 και 26, να αποτελούν και τη θερμότερη περίοδο.

Η πιο θερμή ημέρα στο σύνολο της χώρας ήταν η 23η Ιουλίου, όπου 350 σταθμοί ξεπέρασαν το όριο του καύσωνα (μέγιστη θερμοκρασία άνω των 37 °C) και 180 σταθμοί τους 40 °C. Την ημέρα αυτή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας επηρεάστηκε από θερμοκρασίες υψηλότερες των 40 °C.

Η πόλη που έσπασε τα κοντέρ ήταν το Γύθειο, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 46,4 °C στις 23 Ιουλίου, η 4η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες της χώρας, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, σημειώθηκαν απόλυτα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών των τελευταίων 15 ετών (υπενθυμίζουμε ότι το δίκτυο των σταθμών ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια τη σταδιακή επέκταση και λειτουργία του). Ενδεικτικά στην Καλαμάτα υπήρξε απόλυτο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας, 45,1°C .