Στη δεύτερη θέση η Πελοπόννησος στις αιολικές εγκαταστάσεις

Στη δεύτερη θέση η Πελοπόννησος στις αιολικές εγκαταστάσεις

Πλησίασε τα 5GW η αιολική ισχύς που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο το πρώτο εξάμηνο του 2023. Συγκεκριμένα, 4.935,4 MW ήταν η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα στο τέλος του Ιουνίου.  Αυτό προκύπτει από την εξαμηνιαία Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Με βάση τη Στατιστική, κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2023 συνδέθηκαν στο δίκτυο 77 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 252,5 MW, που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 260 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αύξηση 5,4% σε σχέση με το τέλος του 2022.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 συνδέθηκαν στο δίκτυο περισσότερες νέες ανεμογεννήτριες από ό,τι καθ’ όλο το 2022. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης οφείλεται στη σταδιακή ολοκλήρωση μεγάλων αιολικών επενδύσεων χάρη στις προσπάθειες των επιχειρήσεων, του επιστημονικού κόσμου και των επαγγελματιών της αιολικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Οι δρομολογημένες επενδύσεις

Κατά το τέλος του α’ εξαμήνου 2023 ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί πάνω από 600 MW νέων αιολικών πάρκων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός των επόμενων 12 μηνών.

Άλλα 450 MW βρίσκονται σε φάση συμβολαιοποίησης ή επίκειται η έναρξη κατασκευής τους. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα 400MW που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς, έχουν κατατεθεί οι εγγυητικές καλής εκτέλεσης, αλλά δεν ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης τριετίας.

Φυσικά, αν ξεπεραστούν τα χρόνια γραφειοκρατικά και λοιπά προβλήματα, η ισχύς αυτή μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η γεωγραφική κατανομή

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων, αφού φιλοξενεί  2.110 MW (43%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 639 ΜW (13%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, όπου βρίσκονται 534 MW (11%).