Συνάντηση Δημάρχου με Ομογενείς της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας

Συνάντηση Δημάρχου με Ομογενείς της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας

Με τον Πρόεδρο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Γιώργο Βλαχάκη, και την πρώην πρόεδρο Αλεξάνδρα Κατσαρού, συναντήθηκε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 στο Δημαρχείο Καλαμάτας, με αφορμή τη λήξη τις επόμενες μέρες του Θερινού Σχολείου της Ομογένειας στην Καλαμάτα.

Ο κ. Βλαχάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Δήμαρχο Καλαμάτας και τον Δήμο για την αγαστή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και του Δήμου.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του επεσήμανε τον σπουδαίο ρόλο που επιτελεί το Θερινό Σχολείο για τα νέα παιδιά της Ομογένειας και ενημέρωσε για το νεοσυσταθέν Γραφείο Ομογένειας στον Δήμο Καλαμάτας που ξεκινά τη λειτουργία του τις επόμενες μέρες, με τα εγκαίνια να έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 31 Ιουλίου.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Το Γραφείο Ομογένειας θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των Ομογενών και του Δήμου Καλαμάτας, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και το κενό ενημέρωσης, εξυπηρέτησης και διασύνδεσης με την πατρίδα. Κενό που είχε επισημανθεί από τους Ομογενείς κατά τις επισκέψεις του Δημάρχου σε Βοστώνη και Μελβούρνη, το προηγούμενο διάστημα.

Ο Πρόεδρος της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για αυτό το βήμα επικοινωνίας με την πατρίδα, τονίζοντας ότι ήταν απαραίτητο ένα σημείο αναφοράς της Ομογένειας με την Καλαμάτα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τον αγώνα λόγω γραφειοκρατίας που δίνουν οι Έλληνες στο εξωτερικό και τις χρονοβόρες διαδικασίες για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους με την πατρίδα.

Σύμφωνα με την πρώην πρόεδρο της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Αλεξάνδρα Κατσαρού, το Γραφείο Ομογένειας ήταν ένα χρόνιο αίτημα που πλέον γίνεται πράξη. Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος, το Γραφείο Ομογένειας θα καθοδηγεί και θα ενημερώνει, θα διαμεσολαβεί ώστε να διεκπεραιώνονται σωστά και έγκαιρα τα θέματα των ομογενών, κατευθύνοντάς τους στις σωστές υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται και η ενημέρωσή τους και για τα νέα της Καλαμάτας, μέσω του link διασύνδεσης που θα ενσωματωθεί στο site του Δήμου.

Να σημειωθεί ότι η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά έχει 85 χρόνια παρουσίας στη Βόρεια Αμερική και έχει 65.000 μέλη, και είναι η πολυπληθέστερη. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Γιώργος Βλαχάκης, στο Τορόντο δραστηριοποιούνται 20 σύλλογοι Ελλήνων, και υπάρχει πολύ μεγάλη ελληνική κοινότητα, που διατηρούν και μεταλαμπαδεύουν τα ήθη, τα έθιμα, τους παραδοσιακούς χορούς και στις νεότερες γενιές Ελλήνων.

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ- “ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ”

Φέτος συμμετείχαν στο Θερινό Σχολείο στην Καλαμάτα 37 νέοι ομογενείς, ηλικίας 18-24 ετών, που μάλιστα έρχονταν πρώτη φορά στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και έχουν ενθουσιαστεί. Σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη, είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η διασύνδεση με την Μεσσηνία και τα νέα παιδιά γνωρίζουν την πατρίδα τους, την Ιστορία, και τις ρίζες τους. Μάλιστα όπως επεσήμανε, τα παιδιά που τα παλαιότερα χρόνια φοίτησαν στο Θερινό Σχολείο, επισκέπτονται και πάλι τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα, πλέον με τις οικογένειές τους. “Αυτοί θα είναι οι πρεσβευτές της Μεσσηνίας στο εξωτερικό”, είπε ο κ. Βλαχάκης και συμπλήρωσε: “η Καλαμάτα έχει γίνει destination”, προορισμός δηλαδή για τους Έλληνες του εξωτερικού, και αυτό συμβαίνει κατά κόρον τα τελευταία 10χρόνια, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξής της και της ανάπλασης των υποδομών της.

Μεταξύ του Δημάρχου Καλαμάτας και του προέδρου της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά συμφωνήθηκε εκ νέου συνάντηση το επόμενο διάστημα, με αφορμή και την ανάληψη εκ μέρους του Δημάρχου Καλαμάτας της Προεδρίας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας.