Θερινό σχολείο για νέους ομογενείς από αύριο στην Καλαμάτα

Θερινό σχολείο για νέους  ομογενείς από αύριο στην Καλαμάτα

Μια πρωτοβουλία της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά που υλοποιείται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Επιστρέφει φέτος, για δέκατη πέμπτη χρονιά στην Καλαμάτα, το Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, με τη συμμετοχή σαράντα νέων της ομογένειας ηλικίας από 18 έως 24 ετών, το οποίο διοργανώνεται από την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και το Τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος Μεσσηνίων Νέας Υόρκης, Σταύρος Γιαννόπουλος, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, με επίκεντρο την Καλαμάτα (από 9 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου). Οι νέοι που θα φθάσουν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα από τις ΗΠΑ και τον Καναδά θα συμμετέχουν σε μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού, ενώ θα λάβουν μέρος σε μια σειρά εκπαιδευτικών εκδρομών στην Αρχαία Ολυμπία, τις Μυκήνες, το Παλάτι του Νέστορα, το Θέατρο της Επιδαύρου, την Αρχαία Μεσσήνη, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης, τα μουσεία της Καλαμάτας (Πολεμικό, Λαογραφικό και Αρχαιολογικό), τον Ταΰγετο και την ιστορική πόλη της Πύλου.

Το πρόγραμμα

Καταγράφοντας ένα πολύ σημαντικό αποτύπωμα του ελληνικού στοιχείου στους νέους ομογενείς, ήδη από τα προηγούμενα χρόνια υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, έτσι και φέτος οι δράσεις του πρόκειται να περιλαμβάνουν ευρεία θεματολογία για τους συμμετέχοντες.

Η μέρα θα ξεκινά με 3-4 ώρες μαθημάτων από το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Φιλολογίας και θα συνεχίζεται με ξεναγήσεις σε σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος ή και ημερήσιες εκδρομές στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Πελοποννήσου.

Πέραν της διδασκαλίας, οι σπουδαστές θα μετέχουν σε πληθώρα ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η βραδιά ελληνικού γλεντιού, οι αγώνες δρόμου στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, η κρουαζιέρα στη μαγευτική νήσο Σαπιέντζα και, φυσικά, το ατελείωτο κολύμπι στα καταγάλανα νερά της Μεσσηνίας!

Στόχος

Παρά την παροδική διακοπή του προγράμματος λόγω των παγκόσμιων υγειονομικών συνθηκών, το θερινό σχολείο επιστρέφει με τη δυναμική που προσδίδουν σε αυτό τα μέλη και οι σύλλογοι της Ομοσπονδίας που το στηρίζουν οικονομικά, ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Άλλωστε, απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αποβούν αυτοί οι νέοι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες διαμονής τους και να ενισχύσουν την ελληνικότητά τους.

«Είναι μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία για τους νέους της Ομογένειας να ανακαλύψουν τις ρίζες τους, να γνωριστούν με τον τόπο τους και να βιώσουν από πρώτο χέρι την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό και τον ελληνικό τρόπο ζωής στη γενέτειρα», καταλήγει ο κ. Γιαννόπουλος.

Της Χριστίνας Μανδρώνη